Počasí dnes26 °C, zítra27 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Skupina vyráběla pervitin v Liberci, šest lidí dostalo trest od podmínky po jedenáct let

Tresty od podmínky po 11 let vězení uložil liberecký soud šesti obžalovaným v rozsáhlém případu výroby a prodeje pervitinu. Podle obžaloby vyrobila skupina kolem Michala Votavy od září 2022 do srpna 2023 v Liberci a okolí bezmála deset kilogramů metamfetaminu, jehož prodejem mohla získat zhruba deset milionů korun, a měla k dispozici suroviny k výrobě zhruba stejného množství této drogy.

Z 11 obžalovaných dnes krajský soud vynesl rozsudek nad těmi, kteří prohlásili vinu, a nebylo tak nutné další dokazování. Bylo to také důvodem, proč podle předsedy senátu Richarda Skýby většině z nich soudci mimořádně uložili trest pod spodní hranicí trestní sazby. „To je samozřejmě jeden ze základních důvodů při ukládání (nižšího) trestu," řekl. Čtyřem ze šesti odsouzených hrozil trest až 18 let vězení. Verdikt soudu ale není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání a z obžalovaných se práva na odvolání vzdali dva.

Podle obžaloby léky k výrobě pervitinu získával drogový gang částečně z Polska, což v prohlášení viny uznali i někteří obžalovaní. Pervitin následně vyráběli členové skupiny v podomácku zhotovené laboratoři na různých místech po Liberci, v Proseči nad Nisou, v chatě u nádrže Fojtka v Mníšku či v Raspenavě. Vařiči se střídali, bylo jich pět.

Nejpřísnější trest, 11 let vězení, soud uložil třiapadesátiletému Martinovi Hendrychovi. V jeho případě šlo o souhrnný trest, neboť za jinou drogovou činnost ho soud před čtvrt rokem potrestal osmi lety vězení. V tomto podle obžaloby vyrobil metamfetamin zhruba v deseti případech, jedna várka obsahovala od 400 do 800 gramů drogy.

Desetiletým vězením soud potrestal drogového recidivistu Jana Krčka a 5,5 lety Luboše Smrčka, jenž byl v minulosti za drogové delikty také trestán a byl v podmínce. Jeho obhájce pro něj dnes neúspěšně navrhoval tříletý trest, argumentoval tím, že jeho klient procházel těžkou životní situaci. Smrček měl kvůli předchozím dluhům vysoké exekuční srážky z platu a po zranění ruky nedostatek peněz řešil tím, že se zadlužil u Votavy. Aby vše splatil, začal vařit pervitin. U soudu to dnes Smrček označil za chybu. „Zaplatil jsem z toho exekuce, dluhy, ale vím, že to nebyla šťastná cesta. Vím, že mám být potrestaný," dodal.

Dalším dvěma obžalovaným pomohlo, že kromě přiznání viny získali i status spolupracujícího obviněného a výrazně pomohli při vyšetřování. Oběma hrozilo 18 let, Jaroslava Ižófa soud potrestal šesti lety vězení a Poláka Daniela Stefana Smólkowského čtyřmi lety. Roční podmíněný trest se zkušební dobou na 18 měsíců soud uložil Ižófově družce Gabrielě Šoltové, jež se na výrobě drog podílela okrajově.

Pro ostatní obžalované bude soud pokračovat v září, což platí i pro Votavu. U soudu se k drogové činnost přiznal jen částečně, odmítl ale, že by šlo o organizovanou skupinu, která si nechala vozit léky k výrobě metamfetaminu z Polska. Hrozí mu trest vězení od deseti do 18 let.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, soud, drogy, Liberec, pervitin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skupina vyráběla pervitin v Liberci, šest lidí dostalo trest od podmínky po jedenáct let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.