Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Další podvodná investice. Muž podvodníkům naposílal přes milion korun

Přes veškerá varování se podvodníkům stále daří vytahovat z lidí úspory. To se naposledy stalo i padesátiletému muži z Lomnice nad Popelkou, který pod vidinou investování do kryptoměny poslal podvodníkům skoro milion a čtvrt korun.

„Pachatelé s poškozeným komunikovali přes dva měsíce. Přesvědčili ho o výhodách investování s příslibem zdvojnásobení vkladu, načež on jim poslal své úspory. Zároveň ho i přiměli, aby si zřídil u některých bank půjčky a peníze následně také investoval,“ uvedl mluvčí policie Libor Barták.

Policie proto opět všechny uživatele internetu varuje. „Buďte ostražití! Nenechte se zmást klamavými reklamami. V případě pochybností se poraďte s někým blízkým, odborníkem nebo se obraťte na Policii ČR, obzvlášť v případech, že někdo, koho jste nikdy neviděli, bude po vás požadovat zaslání vašich peněz na nějaký neznámý účet,“ dodal.

Poznat přitom podvod není tak jednoduché. Reklamy na takovéto investice se objevují i na známých a ověřených internetových stránkách. „Využívají fotografie známých osobností, kdy pod jejich jmény používají smyšlené výroky a názory, zobrazují falešné profily s nepravdivými recenzemi nebo se tváří jako velké a známé společnosti,“ popsal Barták.

Podle něj jsou po kliknutí uživatelé přesměrováni na stránky, kde vyplní kontaktní údaje, především telefonní číslo a emailovou adresu. Následně je podvodníci kontaktují a pokusí se je přesvědčit o snadném a rychlém znásobení jejich vkladu, ať už ve formě peněz nebo kryptoměny. „Tomu napomáhá i to, že pachatelé s obětí většinou komunikují přímo po telefonu a navodí v ní pocit důvěry,“ uvedl mluvčí.

Komunikace podvodníků s obětí probíhá delší dobu a podvodníci se z oběti snaží vylákat co nejvíce finančních prostředků. „Poškozeného informují o tom, jak se jeho vklad zhodnocuje, což některé přiměje zvýšit investici, zároveň pachatelé méně zdatným uživatelům radí a pomáhají, jak projít celým procesem investování. Tímto mohou získat vzdálený přístup k zařízení poškozeného nebo z něj vylákají přístupové údaje do internetového bankovnictví a odčerpají jeho finanční prostředky. Následně s ním ukončí veškerou komunikaci,“ popsal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky investice, podvod, kryptoměny, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další podvodná investice. Muž podvodníkům naposílal přes milion korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.