Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Za vraždu souseda v Kateřinkách stráví ve vězení šestnáct let, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil Václavu Rácovi šestnáctiletý trest vězení za vraždu souseda v Liberci. Rác se k činu přiznal, avšak tvrdil, že dvaašedesátiletého muže zastřelil v obavě o svůj vlastní život. Dovolání bylo odmítnuto, řekla bez podrobností mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková. Plné odůvodnění zatím není v databázi soudu dostupné.

Dlouhodobý spor mezi sousedy se vyhrotil 24. září 2022 v liberecké čtvrti Kateřinky. Rác se podle obžaloby pohyboval na okraji sousedova pozemku, kde se snažil vytvořit drenáž u svých garáží, aby na ně netekla voda ze svahu patřícího sousedovi.

Soused Ráce nejprve z pozemku vykázal. Rác sice odešel, po chvíli se ale vrátil, aby drenáž dodělal. Když přišel soused podruhé, vytáhl Rác pistoli, kterou si předtím vzal, a zastřelil ho jednou ranou do čela. Poté se podle spisu snažil tělo zakrýt pod zeminou. Rác tvrdil, že se na něj z prudkého svahu sesunula sama.

Na vraždu se přišlo až po několika hodinách. Když zastřeleného muže jeho manželka a syn nemohli nikde najít, zavolali na linku 158 a s policisty ho nalezli mrtvého za garáží.

Obhajoba tvrdila, že Rác jednal v nutné obraně, bál se prý o život a zdraví. Podle odvolacího soudu však poškozený nezavdal Rácovi bezprostřední důvod k obavám. „Obžalovaný si po první výměně názorů došel pro nelegálně drženou zbraň, vrátil se a vyčkával, zda jej poškozený znovu přijde oslovit. To skutečně nelze označit za nutnou obranu," uvedla loni v listopadu předsedkyně odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze Michaela Pařízková.

Podle pravomocného verdiktu musí Rác pozůstalým zaplatit jako odškodné 2,6 milionu korun. Nyní by se ještě teoreticky mohl obrátit se stížností na Ústavní soud, musel by však argumentovat porušením svých základních práv.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, soud, vražda, Liberec, Nejvyšší soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu souseda v Kateřinkách stráví ve vězení šestnáct let, potvrdil Nejvyšší soud  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.