Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Škola je podminovaná, řekl do telefonu učitelce základní školy v Janově nad Nisou. Evakuováno bylo 200 lidí

Drama dnes zažili žáci i učitelé v základní škole v Janově nad Nisou. Po deváté hodině dopolední oznámil neznámý muž telefonicky jedné z učitelek, že v objektu školy je umístěna výbušnina. Na místo okamžitě vyjely policejní hlídky. Z budovy bylo evakuováno téměř 200 žáků, pedagogů i ostatních zaměstnanců. Policisté se psem specializovaným na výbušniny nakonec ve škole žádný nástražný výbušný systém nenašli.

K události došlo dnes kolem deváté hodiny dopolední. „Jedné z našich učitelek zavolal člověk z neznámého čísla s tím, že je z chráněné dílny. Když mu učitelka vysvětlila, že se s ním nemůže telefonovat, protože učí, řekl jí, že ho to udivuje, když je škola zaminovaná,“ popisuje začátek dramatických událostí ředitelka Základní školy a Mateřské školy Janov nad Nisou Jana Tomešová.

Učitelka neváhala a s informací se vydala právě za ředitelkou školy. „Ihned jsem informovala policii, jablonecký magistrát i zřizovatele školy, obec Janov nad Nisou. Mezitím jsme obdrželi informaci od policie, ať školu okamžitě evakuujeme,“ popisuje další události ředitelka. Vzhledem k tomu, že několikrát ročně nacvičuje škola preventivní evakuaci, proběhla i tentokrát v naprostém klidu a škola byla prázdná během několika minut. „Dětem jsme před evakuací neřekli, že nejde o cvičení, ale že je situace daleko vážnější. To jsme jim šetrně sdělili až po samotné evakuaci s tím, že si je v nejbližší době vyzvednou jejich rodiče nebo zákonní zástupci, které jsme postupně telefonicky informovali,“ dodává ředitelka Jana Tomešová.

Na místo mezitím dorazil i psovod se psem specialistou na vyhledávání výbušnin. „Provedli důkladnou prohlídku celé budovy školy, při které nebyl nalezen žádný nástražný výbušný systém,“ říká policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Policie tak krátce po půl dvanácté oznámila vedení školy, že se mohou do budovy vrátit. „V té době už byly všechny děti se svými rodiči pryč, zůstali jsme jen my zaměstnanci,“ podotkla ředitelka školy s tím, že musí všechny zúčastněné pochválit za to, že vše proběhlo v klidu a bez paniky. „Velkou pochvalu si zaslouží naši zaměstnanci, rodiče i děti. Dokonce i prvňáčci se ukázněně vydali v klidu ven ze školy. Ostatně cvičnou evakuaci nacvičujeme i v naší mateřské škole, takže jsou na ni zvyklí,“ dodala. Policie nabízela škole i svého krizového psychologa, jeho pomoc ale právě díky klidu, který vládl, nebyla zapotřebí.

Stres z celé události na ředitelku školy dopadl až v odpoledních hodinách, když se prokázalo, že ve škole žádná výbušnina není a situace byla ukázkově zvládnuta. „Už včera s námi policie hovořila v souvislosti s bombovými útoky na jiné školy v republice. Nám ale žádný email nepřišel. Kdeže by nás napadlo, že něco takového může potkat i nás, školu na vsi v Jizerských horách. Snad už máme vybráno. Co jediné mě na celé věci těší je zjištění, že se můžu na všechny kolem sebe, od žáků přes pedagogy po nepedagogický personál spolehnout, že dokážeme vše v klidu zvládnout,“ podotýká Jana Tomešová.

Policie v současné době celý případ detailně šetří. „Probíhají úkony ke zjištění veškerých okolností celé události a samozřejmě i k ustanovení osoby volající do základní školy informaci o uložení nástražného výbušného systému. Předmětem tohoto šetření je také stanovení právní kvalifikace uvedeného skutku,“ uzavírá policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Policie ČR

Štítky policie, bomba, výhružka, Janov nad Nisou, základní škola, policejní psovod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škola je podminovaná, řekl do telefonu učitelce základní školy v Janově nad Nisou. Evakuováno bylo 200 lidí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.