Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Lidem chodí zprávy s výzvou k zaplacení pokuty. Je to podvod, varuje policie

Hned několik lidí z Libereckého kraje se v minulých dnech obrátilo na policii ohledně SMS zpráv vyzývajících k zaplacení pokuty. Podle policie ale jde o podvod, lidé by ve zprávě rozhodně neměli klikat na žádný odkaz.

„Zasílání takovýchto zpráv je již delší dobu jedním z druhů kybernetické kriminality, nicméně nyní se pachatelé snaží ve své oběti vyvolat obavu z nezaplacené pokuty za rychlost, kdy vystupují jako Policie České republiky,“ uvedl preventista liberecké policie Libor Barták.

Podle něj se na policii jen v minulých dnech obrátilo hned několik lidí. „Uvedli, že jim byla nabídnuta i sleva, pokud zaplatí co nejrychleji. Strach z nezaplacení pokuty a s tím i spojený nárůst finanční částky nebo možnost slevy jsou hlavní příčinou, kdy se občan může zachovat unáhleně a stane se obětí podvodu,“ dodal.

Policie České republiky ale podle něj nezasílá textové zprávy s výzvami k uhrazení pokut nebo jiných poplatků. „V případě, že Vám ve zprávě přijde odkaz na nějaké neznámé webové stránky, zbystřete a citlivé údaje nikam nevyplňujte. S největší pravděpodobností se jedná o podvod! V případě pochybností ohledně zprávy s výzvou k zaplacení pokuty kontaktujte Policii České republiky, která Vám poradí a pomůže ověřit pravost takovéhoto sdělení,“ uzavřel Barták.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky policie, podvod, sms, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem chodí zprávy s výzvou k zaplacení pokuty. Je to podvod, varuje policie  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.