Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Znáte nejmladší obec v kraji? Má jen 200 obyvatel

Nejmladší obcí v Libereckém kraji je Tachov na Českolipsku s věkovým průměrem 33,6 roku. Téměř o 20 let vyšší věkový průměr mají Troskovice na Semilsku - 52,7 roku. Věkový průměr obyvatel Libereckého kraje loni stoupl na 41,4 roku. Obyvatelstvo v kraji stárne, ještě v roce 1991 byl věkový průměr jeho obyvatel 35,7 roku.

Nejnižší věkový průměr má obyvatelstvo na Českolipsku - 40,6 roku, na Semilsku, které je nestarší, je věkový průměr téměř o dva roky vyšší. Na Semilsku je vysoký podíl starousedlíků. "Okres Semily je oproti ostatním třem okresům úplně jiný, cítíme to i při výběrových šetřeních, lidé jsou k nám vstřícnější. Podobné to mají třeba na Moravě nebo v jižních Čechách, tam kde ti lidé mají nějakou tradici, jsou to starousedlíci," uvedla ředitelka úřadu Stanislava Riegerová.

Výrazně nižší věkový průměr mají zejména obce v blízkosti velkých měst, které v posledních letech zažily bouřlivý rozvoj a kde se výrazně zvýšil počet obyvatel díky nové výstavbě. Stěhují se tam hlavně mladé rodiny s dětmi. Platí to třeba pro Šimonovice a Jeřmanice u Liberce nebo pro Horní Libchavu nedaleko České Lípy. Blízkost velkého města ale nemusí být vždy podmínkou rozvoje obce. Příkladem je třeba právě Tachov, který měl ještě v 90. letech kolem 75 obyvatel a dnes jich tam žije téměř trojnásobek. "Snažíme se vycházet vstříc stavebníkům cenou parcel," řekl starosta Martin Píša. Do školy nebo za prací musí přitom tamní obyvatelé dojíždět.

V obcích dnes žije v Libereckém kraji 98.762 lidí, což je 22,5 procenta obyvatel kraje, ještě v roce 1993 byl tento podíl jen 20,9 procenta. Výrazně přibývá podle statistiků lidí v obcích kolem velkých měst. Třeba Horní Libchava u České Lípy měla ještě v 90. letech zhruba 300 obyvatel, na konci loňského roku jich tam podle statistik žilo 736, to je více než dvojnásobek. Dokonce trojnásobně stoupl za deset let počet obyvatel v Šimonovicích u Liberce, kde ještě v 90. letech žilo kolem 320 obyvatel, na konci loňského roku jich už bylo 1074.

V Libereckém kraji žilo na konci loňského roku 438.851 obyvatel, zhruba o 10.000 víc než v roce 1993. Většina obyvatelstva - 77,5 procenta žije ve městech. Ve všech okresech Libereckého kraje od 90. let obyvatel přibylo, výjimkou je Semilsko, kde lidí ubývá. Odcházejí za prací, region také vymírá - rodí se méně dětí a víc lidí umírá. Na konci loňského roku tam žilo 74.276 lidí, ještě na začátku 90. let jich bylo téměř 76.000, představuje to propad o 2,3 procenta. V ostatních okresech přitom lidí přibylo, nejvíce na Liberecku - pět procent.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, okres Semily, okres Česká Lípa, Tachov, Troskovice, Semily, Liberec, Česká Lípa, Horní Libchava, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znáte nejmladší obec v kraji? Má jen 200 obyvatel  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.