Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Začal soud se zastupiteli. Ze třiadvaceti nedorazil ani jeden

Bez účasti obžalovaných začal dnes v Liberci soud s 23 bývalými zastupiteli Liberce. Podle obžaloby v roce 2007 schválením údajně nevýhodného prodeje dvou městských pozemků způsobili škodu 3,5 milionu korun. Hrozí jim tři roky vězení. Okresní soud zastupitele už dvakrát osvobodil, rozhodnutí ale bylo v obou případech zrušeno.

Neúčast obžalovaných opakovanému projednání kauzy nebrání. "Jde o přečin, můžeme projednat věc bez jejich přítomnosti," uvedla samosoudkyně Lenka Zhoufová.

Hlavní líčení má naplánované na dva týdny. Dnes se četli výpovědi obžalovaných z přípravného řízení. Listinné důkazy bude číst samosoudkyně až do pátku, příští týden budou vypovídat svědci a znalci. Rozsudek by mohl zaznít příští pátek.

V případu se posuzuje údajně nevýhodný obchod z dubna 2007. Zastupitelé schválili prodej dvou pozemků v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Obžaloba argumentuje tím, že se tehdy jiný pozemek v této lokalitě prodával téměř za 1300 korun za metr. Pro prodej hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Mezi obviněnými jsou tehdejší primátor Jiří Kittner nebo současná radní města Zuzana Kocumová. Úředníci obžalováni nebyli.

Okresní soud v Liberci se případem zabývá potřetí. Soudce Lukáš Korpas nejprve stíhání zastupitelů zastavil během předběžného projednání obžaloby. Nejvyšší soud ale toto rozhodnutí zrušil. To mimo jiné odůvodnil tím, že okresní soud musí důsledně rozlišovat mezi úmyslnou a nedbalostní formou zavinění a posoudit, zda zastupitelé postupovali s náležitou opatrností. Okresní soud zastupitele osvobodil i při klasickém hlavním líčení. Podle odvolacího soudu se ale dostatečně nevypořádal s předchozími právními závěry Nejvyššího soudu a případ vrátil k novému projednání. "Vyhověl mému odvolání a dospěl k závěru, že okresní soud sice provedl dokazování v potřebném rozsahu, ale neúplně hodnotil důkazy," řekla dnes novinářům státní zástupkyně Martina Dědková.

Kauzu nyní projednává jiný soudce, všechny důkazy se tak musí znovu projednat, jakoby se líčení konalo poprvé.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, okresní soud, pozemek, Zuzana Kocumová, Jiří Kittner, ČSSD, ODS, Strana zelených, Unie pro sport a zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal soud se zastupiteli. Ze třiadvaceti nedorazil ani jeden  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.