Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Policie obvinila šéfa liberecké nemocnice z korupce

Protikorupční policie obvinila ředitele Krajské nemocnice Luďka Nečesaného z přijetí úplatku, zjistila to redakce Práva. Přímo v nemocnici dnes zasahovala protikorupční policie. Společně s Nečesaným je stíhána ještě jedna žena kvůli praní špinavých peněz. Zadržen nikdo nebyl.

Podle serveru Novinky.cz se policisté zajímají především o obchodní smlouvy. "Přišli a vyžádali si seznam dokumentů, vedení nemocnice s nimi spolupracuje a zajišťuje všechny potřebné doklady," řekla mluvčí nemocnice Barbora Silná. Chod nemocnice ani péči o pacienty podle ní zásah policie neovlivnil.

Čeho přesně se kauza týká, zatím není jasné. Právu ale šéf ústeckých krajských žalobců Jan Jakovec řekl, že stíhání nesouvisí s kauzou syna Nečesaného. Řediteli nemocnice za přijetí úplatku nyní hrozí pět až dvanáct let.

Krajská nemocnice Liberec je s 1140 lůžky a 2500 zaměstnanci v nemocnicích v Liberci a Turnově největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Policie se na ni nezaměřila poprvé. Před čtyřmi lety vyšetřovala například údajně předražený nákup přístrojů pro liberecké kardiocentrum. Vybavení centra bylo financováno z evropských fondů, šest kompletních přístrojů stálo bezmála 60 milionů korun. Nákup měl být předražený, vyšetřování to ale nepotvrdilo.

Policie prověřovala nemocnici také před dvěma lety v souvislosti s kauzou údajného neoprávněného vyplácení odměn pro uvolněné členy krajského zastupitelstva, kteří byli v dozorčí radě nemocnice. Z trestného činuporušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti byl obviněn tehdejší ředitel nemocnice Jiří Veselka a stíhání hrozilo i liberecké primátorce Martině Rosenbergové (ČSSD). Státní zástupce ale v obou případech stíhání zastavil. Celá kauza nelegálního vyplácení odměn skončila nedávno u soudu osvobozujícím rozsudkem.

Napsala redakce a ČTK

Štítky nemocnice, policie, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Krajská nemocnice Liberec, Luděk Nečesaný, Barbora Silná, Martina Rosenbergová, ČSSD, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obvinila šéfa liberecké nemocnice z korupce  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.