Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před soudem stanuli dva Vietnamci z velkopěstírny

Krajský soud v Liberci se včera začal zabývat případem dvou Vietnamců, kteří se podle obžaloby starali o velkopěstírnu marihuany v České Lípě. Jeden odmítl vypovídat, druhý o marihuaně nic neví. Hlavní organizátory se policii zatím nepodařilo chytit. Obžalovaným hrozí 12 let vězení.

Velkou pěstírnu konopí vybavenou technologiemi za pět milionů korun objevili policisté v areálu bývalých jatek v prosinci 2013. Byla ale prázdná. Pěstitelé ji rychle opustili po technické závadě, jež způsobila výbuch.

Policisté nalezli ve třech místnostech skoro 2800 rostlin v různém stádiu vývoje. "Mohlo z toho být až 340 kilogramů marihuany s obsahem 34 kilogramů účinné látky THC," uvedla státní zástupkyně Petra Žílová. Prodejem mohl gang získat řádově desítky milionů korun. Policisté objevili uvnitř budovy, kde byla takzvaná indoorová pěstírna, i kartáček na zuby a věci k holení. Vazebně stíhaný sedmadvacetiletý Nguyen Phi Hung ale dnes u soudu řekl, že je tam zapomněl, když tam pracoval. Najal si ho jeden Vietnamec, který ho oslovil při vykládání zboží v tržnici SAPA v Praze. Slíbil mu 1000 korun za den práce. O koho jde, neví. V českolipském areálu byl podle své výpovědi dvakrát, jednou pět dnů a podruhé dva dny. Vyklízel místnosti, nosil z dodávky dovnitř krabice a dával jídlo do lednice a nějaké věci na police. Pomáhali tam i další Vietnamci, ani ty ale prý nezná. O pěstování marihuany nic neví. Druhý obžalovaný, o rok starší Do Van Luat, před soudem nevypovídal.

Podle Žílové policie na případu stále pracuje, hledá další členy skupiny. "V rámci daktyloskopických stop byly ztotožněny další osoby. Zatím ale nelze říci nic k jejich bližší identifikaci," uvedla. Budovu s pěstírnou měl pronajatý jeden Vietnamec, ten ale podle státní zástupkyně nebyl organizátorem.

Policie v Česku loni zabavila přes 569 kilogramů marihuany a počet odhalených pěstíren loni meziročně vzrostl o 25 na 301. V pěstírnách bylo téměř 78.000 rostlin. Pěstitelé marihuany podle policie začali upouštět od zakládání velkých pěstíren a začali se zaměřovat na provozování řady menších s kapacitou do 500 rostlin. V Libereckém kraji byla loni největší pěstírna odhalena v Liberci, gang podle obvinění prodal marihuanu za 13 milionů korun a rostliny za dalších 34 milionů policisté zajistili. V areálu ve Vratislavicích bylo nalezeno 2300 rostlin. Zatčeno bylo sedm lidí, čtyři z nich jsou ve vazbě. Organizovaná skupina dodávala drogy do zahraničí, hlavně do Polska a Skandinávie, ale také třeba do Německa.

Zdroj: ČTK

Štítky marihuana, policie, rostliny, Liberec, Česká Lípa, Sapa, Německo, Polsko, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před soudem stanuli dva Vietnamci z velkopěstírny  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.