Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Z liberecké přehrady vytáhli i kolo od tramvaje

Pneumatiky, plastové lahve a kelímky, poznávací značky od aut, potopený kajak, hromady rozřezaných kabelů a kusy plechů, ale i peněženku s doklady nebo zrezlé kolo možná od staré tramvaje vytáhli ze dna liberecké přehrady Harcov potápěči spolu s dobrovolníky. Dno vodní nádrže čistili potápěči už po desáté a rozhodně se chtějí v brzké době opět vrátit pod hladinu.

„Naposledy jsme čistili libereckou přehradu před šesti lety. Je to znát, na dně je hromada věcí, které tam nepatří,“ říká Jaroslav Kočárek z potápěčského klubu Snakesub. Pod vodu se v rámci akce ponořilo padesát potápěčů z Liberce a Jablonce nad Nisou, ale přijeli i zájemci z Prahy nebo Českého Těšína. S čištěním mají zkušenosti ze sousedního Jablonce, kde se potápí na dno celkem pravidelně, v sezoně i jednou za týden. „Rozdíl je hodně znát. Tady v liberecké přehradě jsme se potápěli jenom v jedné části, určitě je toho na opačné straně ještě spousta,“ poznamenal Kočárek.

Smetí, které vytáhli nad hladinu, shromažďovali do přistaveného kontejneru a pytlů dobrovolníci z organizace think tank Regionální Fórum Liberec, kteří akci uspořádali. Přidali se i Liberečáci. „Už na jaře jsme čistili okolí přehrady v Harcově a už tehdy jsme si naplánovali, že zorganizujeme i čištění dna. Oslovili jsme tedy potápěče a ti nám rádi pomohli. Určitě to stálo za to. Naplnili jsme celý kontejner a spoustu pytlů, navíc nám opět odvoz zajistila zdarma A.S.A.,“ řekl za Regionální Fórum Robert Trebicki.

Potápěči i dobrovolníci se věnovali čištění harcovské nádrže přibližně pět hodin, mimo jiné využili i lodě. „Je neuvěřitelné, co všechno lidi do vody nahází. Nejvíc bylo pod vodou pet lahví, rozbitého skla a plechovek. Přes léto se tady koupalo hodně lidí a klidně mohli na něco z toho šlápnout, skoro by se dalo říct, že koupání bylo nebezpečné,“ popsal Lukáš Kozaczka z Regionálního Fóra.

Už nyní se připravuje další akce, kdy by se potápěči spolu s dobrovolníky vydali na opačný konec vodní plochy.

Štítky přehrada, potápěč, Liberec, Jablonec nad Nisou, Praha, Český Těšín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z liberecké přehrady vytáhli i kolo od tramvaje  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.