Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstruovaný hotel Imperial v Liberci přivítá první hosty

Rekonstruovaný Hotel Imperial v Liberci přivítá už v pátek první hosty. Zcela hotovo ale není, práce budou pokračovat, skončit mají až na jaře příštího roku. Hosty by ale práce rušit neměly, pokoje jsou kvalitně odhlučněné a stavební ruch do nich nedoléhá. V pátek se hostům otevře prvních 67 hotových pokojů.

Zájemci mají možnost si první noc v nich na internetových stránkách Imperialu vydražit. Další etapa by měla být hotova do konce roku, nejpozději v lednu.

Imperial byl na dnešní třídě 1. máje postaven v roce 1930 podle návrhu Pavla Zeha. Je to téměř konstruktivistická stavba se symetrickým členěním čelní fasády a prvky art-deco. Mimo vnější podoby se však z toho původního mnoho nezachovalo, hotel totiž prošel v 80. letech kompletní a dost necitlivou rekonstrukcí. "Zůstalo původní schodiště z terasa, původně bylo zakryté kobercem, my jsme ho odhalili a vyčistili, původní je i zábradlí a jeho dřevěná podesta. Původní je také dřevěné schodiště pro personál v zadním traktu, které je z 30. let," řekl Pytloun. K podobě z 30. let se vrací i vstupní hala hotelu, která je po letech znovu otevřeným prostorem.

Podle původních plánů měla být první etapa rekonstrukce hotelu hotova už na konci loňského roku, práce byly ale komplikovanější. Hotel potřeboval kompletně nové inženýrské sítě. Provoz bude také náročnější - všechny pokoje mají klimatizaci, vytápění budou zajišťovat tepelná čerpadla a plynové kotle. Díky kvalitnímu zateplení bude ale objekt výrazně úspornější a také ekologičtější. Vybaven je třeba technologií pro rekuperaci tepla, vodu z koupelen bude hotel využívat ke splachování toalet. Hotel je ale vybaven i špičkovou elektronikou.

Imperial Hotel je pro hosty uzavřený už šest let, veřejnost mohla do budovy nahlédnout loni v červnu, než opravy začaly. Přestože má už v pátek přivítat první hosty, v budově se stále intenzivně pracuje. Spolu s částí pokojů na straně k třídě 1. máje začne od pátku hostům sloužit také restaurace Zlatý kohout. "V pátek skončí práce na straně k třídě 1. máje a přesunou se do zadního traktu směrem k Tatranské ulici," řekl Pytloun. Tam by měly vzniknout terasy, bazén a parkovací místa, do konce roku má být hotov i multifunkční sál.

V plánu má Pytloun také vybudování vlastního minipivovaru a obnovit chce i kdysi oblíbenou pivnici Staročeská jizba. Původně ve dvoře plánoval výstavbu parkovacího domu, míst pro auta je ale podle něj kolem hotelu dost. "Peníze jsem se rozhodl dát raději do zábavy pro hosty," řekl Pytloun. Lákadlem pro návštěvníky by měly být designové pokoje. Jejich autory jsou známí designéři, mezi nimiž jsou třeba Bořek Šípek nebo David Vávra. Na těch se ještě pracuje. "Jednotlivé designové pokoje budeme otevírat postupně v dalších týdnech," dodal majitel hotelu.

Zdroj: ČTK

Štítky hotel, Liberec, Imperial, Bořek Šípek, David Vávra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstruovaný hotel Imperial v Liberci přivítá první hosty  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.