Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Takhle žijí uprchlické děti v Bělé, podle ombudsmanky mají horší podmínky než vězni

„Situace dětí a rodin s dětmi v zařízení Bělá-Jezová je natolik vážná, že dochází k porušování Evropské úmluvy o lidských právech a Úmluvy o právech dítěte.“ Těmito slovy shrnula svou návštěvu v zařízení ombudsmanka Anna Šabatová. Děti žijící v Bělé mají podle ní horší podmínky než čeští vězni.

„Ve věznicích jsou umístěni lidé, kteří spáchali zločin a byli za to pravomocně odsouzeni. V Bělé jsou umístění lidé, které nikdo neodsoudil a žádný trest jim nebyl uložen,“ říká veřejná ochránkyně práv.

Nedostatků, která jsou podle ní velmi vážné, zjistila při své nedávné návštěvě několik. „Pro děti se jim nedostává ošacení a obuvi. Místo teplé obuvi pro ně mají jen plastové sandály,“ dodává.

PTEJTE SE: Na slovíčko s Ibrahimem Al Sulaimanem, syrským fotografem žijícím v Liberci

Řada dětí nemá podle ní přístup k volnočasovým aktivitám. „Z nedostatku jiných aktivit si děti za ostnatým drátem hrají na policisty a vězně. Další jejich “hrou” je snaha prokopat si tunel pod plotem ven,“ popsala.

Kapitolou samou pro sebe jsou hygienické podmínky. „Matrace jsou často neomyvatelné a ve stavu, který odporuje základním hygienickým standardům. Okna jsou zamřížovaná a bez závěsů. Každý večer cizince z postelí vytáhne policie, někdy v helmách a kuklách, za účelem přepočítání. Pokud děti spí, musí je rodiče vzbudit a postavit na nohy,“ shrnula Šabatová.

Všem zadrženým uprchlíkům byly odebrány mobilní telefony, hodinky, tkaničky, pásky a peníze, což často nechápu. „Některé matky ztratily kontakt se svým dítětem, které je s jiným členem rodiny v Německu; vypotřebovaly telefonní kartu na dva telefonáty a dále nemohou nic dělat. Až budou propuštěny, neví, kam jet dítě hledat,“ upozornila ombudsmanka. Samotný pobyt v Bělé vyjde čtyřčlennou rodinu na více než 29 tisíc korun.

V Bělé-Jezové je nyní umístěno okolo 400 dospělých a asi sto dětí. Vedení vnitra počítá s úpravou a modernizací Bělé-Jezové. Umožnilo mu to otevření nových uprchlických center ve Vyšních Lhotách a Drahonicích. Nově se v Bělé-Jezové počítá se zvýšením počtu zaměstnanců ze současných 62 na 90 pracovníků.

„O situaci rodin s dětmi v současné době vedeme intenzivní jednání s ministerstvem práce a sociálních věcí… Do této chvíle nebylo možno situaci rodin s nezletilými dětmi řešit právě z kapacitních důvodů,“ řekla ČTK mluvčí vnitra Lucie Nováková.

Štítky Bělá, rodina, Anna Šabatová, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Německo, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Takhle žijí uprchlické děti v Bělé, podle ombudsmanky mají horší podmínky než vězni  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.