Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Semilsku padne 380 stromů, kdosi nařízl jejich kmeny

Od začátku tohoto týdne platí zákaz vstupu do části lesů u Jesenného nedaleko Semil. Kdosi tam nařízl 380 kmenů vzrostlých stromů na ploše větší než jeden hektar. Les tak není bezpečný a stromy se musí pokácet. Případem se zabývají policisté. Škoda půjde podle majitele lesa do stovek tisíc korun.

"Věc šetříme jako přečin poškození lesa, za což hrozí až dva roky vězení," dodal mluvčí policie Petr Kmínek.

Přes Jesenný vede několik oblíbených turistických tras, podle starosty Petra Hlůže ale poškozená část lesa nepatří mezi hojně navštěvované. "Naštěstí je to taková odlehlá lokalita," řekl Hlůže. Zákaz podle něj platí pro čtyři parcely, které patří soukromé firmě. "Je to poprvé, co se něco takové tady stalo," uvedl. Zákaz vstupu v lokalitě Trojánky platí do 18. ledna příštího roku.

V České republice nejde o ojedinělý případ. Například před čtyřmi lety u Meziměstí na Náchodsku neznámý pachatel nařezal motorovou pilou zhruba 50 borovic a smrků. Častější je ale to, že zloději stromy rovnou pokácejí a odvezou. Jedna z největších krádeží v Libereckém kraji se stala před osmi lety u Sloupu v Čechách na Českolipsku. Zloději ze státního lesa odvezli zhruba 100 vzrostlých stromů, některé byly i stoleté. Podle lesníků se to dá zvládnout ve dvou lidech, kteří s tím mají zkušenosti, za jediný den.

S využitím ČTK

Štítky les, okres Semily, strom, Jesenný, Petr Hlůže, Semily, Česko, kmen, okres Náchod, Meziměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Semilsku padne 380 stromů, kdosi nařízl jejich kmeny  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.