Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před soudem v Liberci by se měl opět projednávat případ doktora "Čuně"

Krajský soud v Liberci by měl dnes projednat kauzu lékaře Jaroslava Bartáka, který je obžalován z plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí. V srpnu soud hlavní líčení odročil kvůli špatnému zdravotnímu stavu obžalovaného, který si ve věznici v Rýnovicích už odpykává dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek.

V tomto případě mu hrozí další trest 15 až 20 let, případně výjimečný trest. Liberecký soud už jednou rozsudek vynesl, vrchní soud případ vrátil k novému projednání kvůli neúplnému dokazování a chybám v hodnocení důkazů.

Podle obžaloby plánoval Barták násilnou smrt bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a kněze Eugena Freimanna. Údajným vydíráním chtěl Barták získat přes 80 milionů korun, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a k vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Barták odmítá, že by plánoval nějakou trestnou činnost. Podle něj šlo o běžné vězeňské debaty, které nemyslel vážně. Za obviněním vidí komplot jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho.

Chronologie kauzy lékaře Jaroslava Bartáka

12. srpna 2011 - Deník Mladá fronta Dnes (MfD) informoval, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg o tři týdny dříve pomohl zachránit 22letou Češku, kterou na Filipínách údajně zadržoval její šéf, vlivný pražský lékař Jaroslav Barták. Schwarzenberg vyrozuměl českého velvyslance na Filipínách, který ženě pomohl s návratem do vlasti. Žena tvrdila, že ji Barták bil, sexuálně napadal a vyhrožoval smrtí.

21. srpna 2011 - Barták ukázal časopisu Týden údajný dodatek ke smlouvě s asistentkou, v němž se prý dívka zavázala být mu plně k dispozici. Barták tvrdil, že dívky, které s ním jezdily na zahraniční cesty, měly povinnost mít s ním pohlavní styk. Ta se podle něj skrývala pod pojmem "osobní služby".

27. srpna 2011 - Barták byl po návratu z dovolené zadržen na ruzyňském letišti. Policie ho obvinila ze sedmi trestných činů. Lékař v té době čelil trestním oznámením už od šesti žen.

31. srpna 2011 - Na Bartáka byla uvalena vazba.

29. září 2011 - Televize Nova informovala, že Barták měl přístup na vatikánské velvyslanectví v Praze, přičemž na jeho půdě zařídil natáčení historicko-erotického filmu, v němž si sám zahrál. Počátkem září 2012 Nova uvedla, že Barták se zřejmě účastnil i utajeného obřadu ve Svatováclavské kapli katedrály svatého Víta. Vojenský velitel Hradu Karel Niederhafner kvůli tomu posléze skončil ve funkci.

6. října 2011 - MfD napsala, že Barták údajně bil i svou manželku; ta to ale nenahlásila ze strachu, že přijde o syna.

5. září 2012 - Pražský městský soud zahájil líčení s Bartákem, jenž podle obžaloby sexuálně zneužil 11 žen a dopustil se osmi trestných činů. Barták trval na tom, že žádné ženě vědomě neublížil.

6. února 2013 - Za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami poslal pražský městský soud Bartáka na 14 let do vězení. Barták se proti nepravomocnému verdiktu odvolal.

7. června 2013 - Vrchní soud v Praze potvrdil Bartákovi trest 14 let vězení. Ten následně podal dovolání k Nejvyššímu soudu, neboť uložený trest považoval za nepřiměřeně přísný.

25. listopadu 2013 - Deník Právo uvedl, že policie viní Bartáka z přípravy vraždy tří lidí. Mělo jít o bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděru a pravoslavného kněze z Teplic Eugena Freimanna. Barták jejich usmrcení údajně plánoval spolu s dalšími vězni.

17. července 2014 - Nejvyšší soud Bartákovi částečně zrušil rozsudek za sexuální násilí. U většiny skutků ale Bartáka znovu uznal vinným a uložil mu 12 let vězení.

30. září 2014 - Státní zástupce podal na Bartáka obžalobu pro přípravu vraždy tří osob a vydírání dalších tří lidí.

Štítky Jaroslav Barták, Liberec, lékař, vražda, věznice, Rýnovice, Andor Šándor, Oldřich Choděra, Karel Schwarzenberg, Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před soudem v Liberci by se měl opět projednávat případ doktora "Čuně"  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.