Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud rozdával tresty za pěstírnu konopí ve Vratislavicích. Pět obžalovaných dostalo od podmínky až po 13 let

Za pěstování marihuany v areálu bývalé textilní továrně v Liberci-Vratislavicích potrestal dnes liberecký soud pět z šesti obžalovaných. Uložil jim tresty od podmínky po 13 let vězení. Obžaloby soud zprostil Davida Mrázka, který továrnu gangu pronajímal. Třem obžalovaným hrozilo až 18 let vězení, dalším třem až 12 let. V kauze je obžalován ještě Miroslav Blatnický, jeho údajné provinění je vyloučeno k samostatnému projednání.

Rozhodnutí soudu není pravomocné, státní zástupkyně se proti výrokům odvolala nebo si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. "Mám za to, že uložené tresty pro tři obžalované byly nepřiměřeně mírné," uvedla státní zástupkyně Petra Žílová. Z obžalovaných se práva na odvolání vzdal jen Mrázek, ostatní si ponechali lhůtu.

Podle spisu šlo o organizovanou skupinu s jasně danou hierarchií. Marihuanu v továrně pěstovala zhruba rok od jara 2013. Podle spisu se také gang pokoušel vyvážet drogy do Norska. "Při zohledňování výše trestu jsme zohlednili, že šlo o jediný vývoz," uvedla soudkyně Eva Drahotová.

Nejpřísnější třináctileté tresty dostali čtyřiapadesátiletý Jiří Limburský a jednačtyřicetiletý Vietnamec Quang Nguyen Anh. Vietnamec nevypovídal, Jiří Limburský vinu odmítá. Novinářům při odchodu řekl, že se odvolá. Podle spisu šlo o hlavní organizátory. Ostatní dostali výrazně nižší tresty, pod hranicí zákonné sazby, a Mrázek byl zproštěn obžaloby. "Nebylo shromážděno dostatek důkazů, aby byla prokázána jeho vina," uvedla soudkyně. Mrázek odmítal, že by o pěstírně věděl.

Čtyřiačtyřicetiletému Josefovi Šlechtovi výrazně pomohlo, že získal statut spolupracujícího obžalovaného a pomohl rozkrýt fungování gangu. Jako jediný dostal podmínku, je na tři roky s lhůtou na pět let. Navíc mu byl uložen peněžitý trest 250.000 korun. Podle soudkyně to odpovídá tomu, co mohl získat trestnou činností. Před několika lety dostal Šlechta už jednou peněžitý trest, a to za pokus uplatit Šimona Stejkozu, asistenta tehdejšího poslance Michala Babáka. K tomuto trestu se nepřihlíželo, protože je už promlčen. "Jinak by mu to výrazně přitěžovalo," řekla Drahotová. Šlechta spolu s Limburského synovcem Markem dohlížel na provoz pěstírny. Marek Limburský a zadržený pěstitel marihuany Ngoc Son Hoang dostali tříletý nepodmíněný trest. "Přihlédli jsme k jejich roli a délce páchání trestné činnosti," uvedla soudkyně.

Ve špičkově vybavené pěstírně policisté loni zajistili 2300 rostlin, z nichž mohl gang získat až 172 kilogramů marihuany. Podle žalobkyně gang prodal nejméně 44 kilogramů drogy. Pěstírna včetně zázemí byla v sedmi místnostech. Pěstitelé byli vietnamské národnosti a průběžně se měnili, podle Šlechty se jejich počet pohyboval mezi čtyřmi až šesti. Policie zadržela jediného.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky továrna, marihuana, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, šlechta, Josef Šlechta, Michal Babák, Norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozdával tresty za pěstírnu konopí ve Vratislavicích. Pět obžalovaných dostalo od podmínky až po 13 let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.