Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ještěd je o kus blíž rekonstrukci. Kraj dá peníze na přípravu projektové dokumentace obnovy

Každý, kdo by rád jednou viděl horský vysílač Ještěd znovuobnovený, by teď měl zbystřit. Po letech tlachání, slibů a nadějí teď Rada Libereckého kraje navrhla dát dva miliony korun na přípravu projektové dokumentace obnovy slavné stavby nad Libercem. Pokud by se to povedlo, Ještěd by se mohl dostat i na seznam UNESCO.

Projektovou dokumentaci nechá připravit Spolek Ještěd 73, který stojí například za obnovou hotelového salonku. Kraj by chtěl do Spolku vstoupit a právě zmíněné dva miliony mají být formou dotace.

„Předprojektová dokumentace zahrne stratigrafický průzkum, doplnění inventarizace prvků, stavebně technický průzkum, stavebně technický průzkum, zpracování architektonického - stavebního řešení a technologický průzkum,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Kraj bude ve Spolku Ještěd 73 zastupovat Hana Maierová. „Kraj v členství spatřuje možnost, jak se aktivněji zapojit do kroků směřujících ke zvelebení národní kulturní památky a podpořit i její možné budoucí zapsání do seznamu památek UNESCO,“ dodává hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj má od roku 2010 pracovní skupinu k obnově Ještědu. „Její členové nyní pracují v pracovní skupině spolku při zadání veřejné soutěže na projektanta a stanovení podmínek pro pietní obnovu Ještědu,“ vysvětlil René Brož, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Autoři | Foto Radim Němeček

Štítky Ještěd, projektová dokumentace, Světové dědictví UNESCO, Liberecký kraj, průzkum, Liberec, Hana Maierová, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještěd je o kus blíž rekonstrukci. Kraj dá peníze na přípravu projektové dokumentace obnovy  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.