Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak ČR uděluje státní občanství? Méně než jiné země v Evropě

Nacionalisticky orientované jedince by jistě potěšila analýza, kterou provedl a v tomto týdnu prezentoval Český statistický úřad. Analýza se týká cizinecké politiky České republiky a udělování státního občanství občanům jiných zemí. Z dat vyplývá, že Česká republika jednoznačně patří k nejzdrženlivějším zemím v Evropské unii.

Zatímco od roku 2009 počet cizinců v České republice spíše stagnoval, v posledních dvou letech zažíváme relativně velký růst. Jedná se však především o cizince ze zemí Evropské unie, kteří nepotřebují povolení k pobytu. Mohou tak na našem území snadno pracovat. K poslednímu dni roku 2014 na území ČR žilo 451 923 cizinců, z toho většina (55,6 %) na základě povolení k trvalému pobytu. „Počet cizinců v Česku se zvyšuje od roku 2004, kdy jsme vstoupili do EU. Nejvíce se jich přistěhovalo do roku 2008. Poté nastal mírný pokles, resp. krátká stagnace. Až v roce 2013 byl překonán stav roku 2009. Další rychlejší růst je patrný z vývoje posledních dvou let. Stále také platí, že jsme cílovou zemí hlavně pro pracovní migraci,“ potvrzuje Daniel Chytil z Českého statistického úřadu. Největší počet cizinců v ČR pochází z Ukrajiny (23 %), dále ze Slovenska (21 %) a z Vietnamu (13 %).

Více než polovina cizinců na našem území pobývala na základě povolení k trvalému pobytu. Jak upozorňuje Český statistický úřad, oproti jiným zemím v Evropské unii Česká republika uděluje výrazně méně státních občanství – zhruba pět tisíc udělených občanství v roce 2014 řadí Českou republiku na 24. místo z 28 zemí Evropské unie, když například srovnatelné Portugalsko udílí 6krát více občanství než Česká republika. Sousední Německo ročně udělí občanství až 53krát více osobám než Česko. Jak uvádí analýza, v posledním roce se počet udělených státních občanství zdvojnásobil. „Tento nárůst je dán novou právní úpravou, která vešla v účinnost 1. ledna 2014. Mezi cizinci, kteří v roce 2014 získali status občana ČR, převažovali Ukrajinci (40,6 %), Slováci (11,2 %), Rusové (9,1 %), Rumuni (9,1 %) a Vietnamci (5,8 %). Od roku 1999 bylo státní občanství uděleno 54 608 cizincům. Téměř z poloviny se jednalo o osoby ze Slovenska, z 15 % pak o bývalé občany Ukrajiny. Žádná z ostatních zemí nepřekročila 4% podíl,“ říká Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Ačkoliv přibývá žadatelů o mezinárodní ochranu, je zajímavé, že před 15 lety byl počet žadatelů o azyl dvanáctkrát větší než v minulém roce. V roce 2015 jich bylo 1 525, v roce 2001 přes 18 tisíc. „K  zemím, z nichž žadatelé nejčastěji pocházejí, patří Ukrajina, Sýrie a Kuba. Azylanti, kterým již byl udělen uprchlický azyl, tvořili v roce 2014 jen 0,6 % cizinců na našem území. Nejčastěji pocházejí z Ruska, Afghánistánu a Běloruska, v případě doplňkové ochrany ze Sýrie,“ uvádí analýza Českého statistického úřadu.

Autoři

Štítky Česko, Evropská unie, Český statistický úřad, Evropa, analýza, Ukrajina, Slovensko, Sýrie, Iva Ritschelová, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak ČR uděluje státní občanství? Méně než jiné země v Evropě  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.