Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z okna bytu paneláku na Dobiášce se kouřilo. Na plotně hořelo jídlo

Náročný zásah mají za sebou liberečtí hasiči. Ve čtvrtek totiž museli vyrazit k požáru v pátém patře paneláku v Dobiášově ulici. Jenže tam se auto se žebříkem nemělo šanci dostat, a tak se muselo vymyslet něco jiného. Nikdo totiž neotvíral, Varianty tedy byly dvě – buď slanit z bytu o patro výš, nebo vyrazit vchodové dveře.

Druhá varianta by ale znamenala velké škody. A tak se šlo slaňovat. „Člen lezecké skupiny libereckých profesionálů tak slanil k oknu a pomocí speciálního nářadí ho otevřel,“ uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

A co našli uvnitř? Očekávání byla všelijaká. Nakonec to ale bylo zapomenuté jídlo na zapnuté plotýnce – z něj se valilo a uvnitř nebylo ani živáčka.

Podobný zásah se přihodil také včera pozdě večer. Ve 23:18 vyjelo pět jednotek do Pražské ulice. Z okna bytu ve čtvrtém patře šel kouř. A příčina požáru? Opět zapomenuté jídlo na plotně.

Hasiči stále dokola upozorňují na riziko těchto požárů, které mohou skončit i tragicky. "Lidé by si měli zapamatovat alespoň jednu základní věc, že pokud mají jídlo na plotně, nemají od něho odcházet!" varuje mluvčí Štrauchová.

Jak se vyhnout požáru jídla

  • Pokud připravujete pokrm, neodbíhejte nikam telefonovat, nechoďte sledovat svůj oblíbený televizní pořad, nesnažte se zvládnout rychlou návštěvu u sousedů, natož abyste odešli třeba na nákup.
  • Pozor také při přípravě jídel v nočních hodinách po návratu z restauračních zařízení, kdy lidé vlivem předešlé konzumace alkoholu usnou a ponechají pokrm na zapnutém sporáku.
  • Když už se vám potraviny na plotně vznítí, za žádnou cenu je nehaste vodou. Použijte velkou pokličku, plech na pečení, mokrý hadr či utěrku. Ty zamezí přísunu kyslíku a oheň uhasne.
  • Výborným pomocníkem při těchto „malých" bytových požárech je univerzální hasicí přístroj ve spreji, kterým lze požár zlikvidovat dřív, než se rozšíří.
  • V blízkosti sporáku nenechávejte hořlavé předměty jako papírové ubrousky, chňapky nebo utěrky.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky jídlo, okno, požár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z okna bytu paneláku na Dobiášce se kouřilo. Na plotně hořelo jídlo  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.