Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vedení Liberce si chválí monitorovací systém ve vozech strážníků, odhalil kradená auta i propadlé technické

Nákup monitorovacího systému do služebních aut se libereckým městským strážníkům zatím vyplácí. Pomocí kamer a aktualizované policejní databáze se strážníkům podařilo odhalit několik ukradených aut a desítky prošlých technických kontrol. Jen na přelomu roku odhalil systém dvě kradené Octavie. Město proto uvažuje o rozšíření.

„Jedná se zatím o pilotní projekt, který už má první úspěchy. Do budoucna uvažujeme o nasazení systému do více vozidel a tím pádem o důslednější kontrolu. Cílem je zkomplikovat práci zlodějům aut a občas i udělat radost okradeným majitelům,“ řekl primátor Liberce Tibor Batthyány. „Dokázal bych si představit, že by se tento systém mohl jednou propojit s naším novým parkovacím systémem, což by ještě více zefektivnilo práci strážníků,“ dodal.

Městská policie má dnes tento systém umístěný ve dvou vozidlech. Ten umí rozpoznat registrační značky, po kterých pátrá Policie ČR. Palubní kamera značky zaznamenává a v reálném čase vyhodnocuje podle databáze. Na kradené vozidlo strážníky upozorní výstražný tón. Hlídky takto kontrolují projíždějící nebo zaparkovaná vozidla.

První úlovek měli strážníci začátkem prosince v Liberci, podruhé byli úspěšní  v lednu ve Frýdlantě. „Hlídka strážníků byla monitorovacím zařízením upozorněna na průjezd podezřelého vozidla. Systém jej detekoval jako odcizené, proto strážníci vozidlo dostihli, a řidiče přiměli k zastavení. Celou věc pak pro podezření z trestného činu předali Policii ČR,“ popsala mluvčí strážníků Daniela Bušková.

Pátrání po odcizených vozidlech přitom není jedinou funkcí, kterou nový systém zvládá, dokáže i rozpoznat, jestli má vozidlo platnou nebo propadlou technickou kontrolu nebo odhalí zneužití registrační značky.

Další možností, jak ověřovat, zda není vozidlo náhodou odcizené, mohou strážníci liberecké městské policie odkudkoliv a kdykoliv přes aplikaci v mobilním telefonu, která je napojena na databázi hledaných vozidel. Stejným způsobem strážníci přímo ověřují například zaplacení parkovného.

Štítky Liberec, databáze, Škoda Octavia, Policie České republiky, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Liberce si chválí monitorovací systém ve vozech strážníků, odhalil kradená auta i propadlé technické  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.