Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lesníci na Frýdlantsku museli kvůli kůrovci vykácet stovky stromů

Lesníci na Frýdlantsku museli kvůli kůrovci vykácet stovky napadených smrků. Další zdravé ale museli letos na jaře pokácet na obranná opatření, která mají zabránit přemnožení lýkožrouta smrkového a lýkožrouta lesklého v lesích. Pokud se to nezastaví v počátcích, tak pak už není šance, řekl správce Městských lesů Frýdlant Jiří Pánek, který spravuje zhruba 1000 hektarů městských, soukromých i církevních lesů na Frýdlantsku.

Pokud má brouk příznivé podmínky - teplo a sucho, množí se geometrickou řadou. "Z jedné letošní samičky, která uspěje a naklade vajíčka, může být příští rok až tisíc nových samiček a třetí rok na jaře už jich bude milion," řekl Pánek. Sucho a teplo v posledních třech letech navíc smrky v oblasti oslabilo, což množení kůrovce také nahrává. V lesích proto v těchto dnech vrcholí přípravy na jarní rojení kůrovce, které tu čekají na přelomu dubna a května. Připravují se lapače a lapáky, které mají co nejvíce brouků zachytit a zabránit jim, aby napadly stromy.

Na kůrovce se připravují i Lesy ČR, postižené jsou podle zdejšího správce Václava Vacka zejména oblasti Bulovky, Poustky a Jindřichovic. Jen v Poustce v lokalitě Harta museli vykácet 380 metrů krychlových smrků. Kácejí se nejen stromy napadené, ale i ty v těsném sousedství, kde je vysoká pravděpodobnost napadení škůdcem. "Přemnožení kůrovce pomohlo loňské suché a teplé počasí. Na druhé straně tomu nahrává i stav smrkových porostů, které byly vlivem sucha a tepla výrazně oslabené," řekl Vacek. K oslabení stromů podle něj přispěla také tvorba šišek a semen.

Kůrovec ukazuje, kam smrky nepatří

V lesích se kácely i stromy zdravé, které teď poslouží jako past na kůrovce při jarním rojení. Takzvané lapáky jsou odvětvené kmeny přikryté větvemi, aby rychle nevysychaly. Jak začnou zavadat, lákají kůrovce. Lesníci navíc používají otrávené lapáky - čtyři metry dlouhé kmeny natřené látkou, která kůrovce přímo ničí. To vše se ještě kombinuje s feromonovými lapači. "Ty se každých sedm až deset dní kontrolují a vybírají se brouci. Na základě jejich množství se pak opatření zesilují nebo snižují," řekl Vacek. Jen na Frýdlantsku rozmístily lesy ČR 400 lapačů, 300 klasických a dalších 700 otrávených lapáků.

Kůrovec je pro smrkové porosty pohromou, lesníci se ale shodují, že také ukazuje, kam smrky nepatří. Na suchém písčitém podloží se jim nedaří, slábnou a kůrovci se nedokážou ubránit. Na mýtinách, které na Frýdlantsku po těžbě kůrovcového dřeva zbyly, už se proto smrky znovu nevysazují. Podle Vacka je nahrazují buky, duby, borovice a další dřeviny, které jsou do takové půdy vhodnější. Pomoc v boji s kůrovcem a obnovou lesních porostů nabízí teď Liberecký kraj. Připravil dotační program, v němž je připraveno 2,5 milionu korun, žádosti je možné podávat do 29. dubna.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kůrovci, Frýdlantsko, les, strom, smrk, Václav Vacek, Frýdlant, Poustka, Lesy České republiky, Nemocnice Na Bulovce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci na Frýdlantsku museli kvůli kůrovci vykácet stovky stromů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.