Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Devítiletý Péťa z Mrklova zachránil život svému bráškovi

Péťa žije společně s maminkou Helenou, tátou Petrem, starší sestrou Veronikou (16) a mladším bráškou Vašíkem (7) v obci Mrklov nedaleko Vrchlabí. V prosinci loňského roku diagnostikovali lékaři jeho bráškovi Vašíkovi závažnou poruchu krvetvorby – myelodysplastický syndrom. Příznaky nemoci se objevily ze dne na den, kdy se Vašíkovi po celém těle se udělaly červené skvrnky. Rodiče na nic nečekali a ihned odjeli na pohotovost.

„Následovala chemoterapie a byla nutná transplantace kostní dřeně. Vhodným dárcem byl právě Péťa, kluci byli shodní ve všech 10 znacích, což je velký zázrak. Jsem na oba moc pyšná, jak vše hladce zvládli,“ vzpomíná paní Helena. Její partner ji vzápětí doplňuje: „Vašík s Helenkou v nemocnici dělali vše na 170 %. Kloktali, pili, cvičili, dodržovali hygienu a učili se. Díky Vašíkově kondici před onemocněním, kterou měl z pravidelného sportování, Helenčině preciznosti a v neposlední řadě díky lidskému a profesionálnímu přístupu lékařů z pražské Fakultní nemocnice Motol, byli po 6 týdnech hospitalizace propuštěni domů.“

Nemoc změnila rodinný život od základů. Paní Helena přestala chodit do zaměstnání, všichni přerušili veškeré volnočasové aktivity a plně se soustředili na Vašíkovo vyléčení. Po transplantaci mají pacienti nulovou imunitu, musí si ji postupně znovu vybudovat. Do té doby je třeba dodržovat přísné hygienické podmínky. Z domácího prostředí se často odstraňují různé „lapače prachu“, závěsy či koberce. Nebezpečné je i cestování hromadnou dopravou či návštěva jakéhokoli dětského kolektivu kvůli riziku nákazy některým z běžných onemocnění. Nezbytnou součástí je také nízkobakteriální strava, v rámci níž je důležité podávat potraviny čerstvé, vakuované a kvalitní.

Rodině byla krátce po zjištění diagnózy nabídnuta v nemocnici pomoc Dobrých andělů. „Vyřízení žádosti o finanční příspěvky proběhlo velmi rychle, následující měsíc jsme měli první penízky na účtu. Dobrým andělům moc děkujeme, pomáhají nám hradit výdaje spojené s léčbou, ale i běžný chod domácnosti, protože náš příjem je kvůli přerušení mého zaměstnání je výrazně nižší,“ říká paní Helena. „S Vašíkem jsme pořád doma, daří se mu v rámci možností dobře. Stále musíme dodržovat nízkobakteriální stravu a nemůže do kolektivu, mimo domov se pohybuje s rouškou. Brzy oslaví první narozeniny od transplantace,“ dodává.

150 rodin s dětmi z Libereckého kraje již zažádalo o pomoc Dobrých andělů.

Nadace DOBRÝ ANDĚL pomáhá rodinám s dětmi, kde rodič nebo dítě má onkologické onemocnění nebo jinou vážnou nemoc. Cílem je pravidelná finanční pomoc, která pomůže zvládnout rodině situaci snadněji. Vážnou diagnózu často doprovází ztráta či přerušení zaměstnání jednoho z rodičů.

Máte chuť zapojit se také? Dobrým andělem se můžete stát na www.dobryandel.cz. Nadace DOBRÝ ANDĚL odevzdá Vaše příspěvky do posledního haléře rodinám s dětmi, protože její provoz je financován ze soukromých prostředků zakladatelů a dalších filantropů.

Tisková zpráva

Štítky Mrklov, nemoc, transplantace, Vrchlabí, rodina, Fakultní nemocnice v Motole, Nadace Dobrý anděl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Devítiletý Péťa z Mrklova zachránil život svému bráškovi  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.