Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ženu v Jizerkách překvapila tma. Ztracenou ji hledala Horská služba

Vánoční výlet se pro jednu z turistek proměnil v nepříjemný zážitek. Žena se totiž nestihla vrátit a v horách ji překvapila tma. Sama se pak nedokázala zorientovat. Lehce podchlazenou ji našli záchranáři z Horské služby v prostoru Velké Jizerské louky.

Turistku zachránil fakt, že u sebe měla mobilní telefon. „Sice neznala číslo Horské služby, ale zavolala manželovi. Ten se okamžitě obrátil na horské záchranáře a požádal je o pomoc. Předal nám číslo jejího telefonu, takže jsme se s ní ihned spojili. Paní uvedla, že je někde v prostoru Velké Jizerské louky, ale neví přesně kde a neví, jak se odtamtud dostane,“ uvedl René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Podle něj byla žena nedaleko jednoho z hraničních patníků a záchranářům tak řekla jeho číslo. „Do lokality jsme okamžitě vyslali záchranáře ze stanic na Jizerce a Severáku. Zároveň jsme požádali o spolupráci Policii ČR. Policisté nám ihned vyšli vstříc a patník podle svých záznamů přesně lokalizovali,“ popsal záchrannou akci René Mašín.

Záchranáři pak ženu bez větších potíží dokázali najít. Lehce podchlazenou, ale v dobrém zdravotním stavu. Dostala se ale do míst, kam už se nedostane ani terénní technika Horské služby, záchranáři ji tak museli nejdřív převést zasněženým a neschůdným prostorem, než jí poté mohli transportovat do místa jejího ubytování.

„Musím všechny, kteří se vydávají na túry, upozornit, že v horách přichází v této době stmívání velmi brzo. Kromě toho je oblast pokrytá asi padesáti centimetry zmrzlého sběhu. V případě tmy, větru a mlhy pak může zbloudit i ten, který se v Jizerských horách dobře vyzná,“ důrazně varoval Mašín. Dodal, že kromě znalosti terénu, kvalitní výbavy a oblečení je také důležité znát alespoň krizové číslo Horské služby +420 1210.

Autoři | Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky horská služba, Jizerské hory, Policie České republiky, Severák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženu v Jizerkách překvapila tma. Ztracenou ji hledala Horská služba  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.