Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonec znovu žádá dotace na asistenty prevence kriminality

Jablonec nad Nisou chce znovu žádat o státní dotaci na asistenty prevence kriminality. Městským policistům pomáhají od poloviny roku 2015 a osvědčili se. Ze statistik vyplývá, že výraznou měrou přispěli ke snížení počtu přestupků ve městě, zejména v oblasti autobusového nádraží a ulice 5. května. Jde o jeden z projektů prevence kriminality, dotace chce radnice získat také na osvětlení rizikových lokalit nebo modernizaci kamerového systému.

Asistenti prevence kriminality jsou zaměstnanci města a pracovně jsou součástí městské policie. Působí v rizikových lokalitách. Jejich úkolem je navázat a udržovat kontakt s obyvateli, pomáhat lidem řešit problémy, také spolupracují s neziskovými organizacemi v rámci mimoškolních aktivit dětí. "Ta praxe se ukázala velmi prospěšná, máme ve městě dva lidi, kteří nejsou přímo strážníci, a přímo v konkrétních lokalitách dozírají a aktivně pomáhají snižovat kriminalitu. Mají své místo ve struktuře města a počítáme s nimi i do budoucna," poznamenal primátor Petr Beitl (ODS).

Jedním z hlavních úkolů asistentů prevence kriminality je předcházení přestupkům. "Z podrobných výkazů vyplývá, že velkou část své pracovní doby jablonečtí asistenti věnují eliminaci kouření a pití alkoholu na zakázaných místech, dále potížím vznikajícím s volně puštěnými psy, ale také záškoláctví nebo chování bezdomovců," komentoval statistiky vedoucí oddělení krizového řízení města František Chlouba. Náklady na práci asistentů pro letošní rok se odhadují na 630 tisíc korun, z toho 90 procent by měla pokrýt státní dotace.

Z programu prevence kriminality chce město žádat o dotaci také na osvětlení rizikových lokalit. "Jednou z nich je cesta podél Bílé Nisy ve Mšeně od ulice Harrachovská po ulici U Hřiště, která měří asi kilometr a pojme 40 svítidel. Druhá, o polovinu kratší stezka, vede kolem přehrady od sauny na konci ulice Za Hrází k Průběžné ulici. Naplánováno je na ní 17 svítidel," doplnil Chlouba. Náklady na nové osvětlení se odhadují na 2,3 milionu korun. V roce 2013 se podobně podařilo získat dotaci na osvětlení Tyršova parku, který rovněž patří k rizikovým lokalitám města.

Autoři

Štítky prevence kriminality, Jablonec nad Nisou, dotace, osvětlení, František Chlouba, Petr Beitl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec znovu žádá dotace na asistenty prevence kriminality  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.