Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Běžkaři na úpravu Jizerské magistrály přispěli poprvé milionem korun

Běžkaři v minulé sezoně poprvé přispěli na úpravu magistrály více než milionem korun. V meziročním srovnání vybrala Jizerská o.p.s. o 263 000 korun více. Dosavadním maximem bylo 840 000 korun před pěti lety.

„Je to hodně dobrý výsledek. Předpokládám, že to souvisí s tím, že za námi byla naše práce opravdu vidět," řeka ředitelka společnosti Radka Davidová. Sezona 2018/2019 trvala 121 dnů a byla neobvyklá náročností na úpravu tras, a to kvůli odstraňování popadaných stromů i častému sněžení. Rolby vyjely 101krát, rolbaři najezdili více než 11.200 kilometrů a strávili ve strojích téměř 1500 hodin. I předchozí sezona trvala 121 dní, rolbaři toho ale najezdili asi o třetinu méně, zhruba 7200 kilometrů.

Častější údržba tras v uplynulé sezoně měla vliv na zvýšenou poruchovost techniky. Proto se podle Davidové rozhodli koupit novou rolbu a nejstarší prodat. „Je stále pojízdná, má naježděno necelý 5000 motohodin. Jsme ale v chráněné krajinné oblasti, kde je všechno daleko a může se třeba stát, že unikne nafta, tak jsme už nechtěli riskovat," uvedla Davidová. Loni se podle ní dvakrát stalo, že museli nejstarší rolbu kvůli poruše z magistrály odtáhnout.


Jizerská o.p.s. se čtyřmi rolbami udržuje kolem 200 kilometrů magistrály a upravit najednou celou trasu trvá čtyřem profesionálním řidičům osm až deset hodin. Na sezonu potřebuje společnost zhruba čtyři až pět milionů korun. Část peněz získává z veřejných rozpočtů, a to od Libereckého kraje, Liberce, Jablonce nad Nisou a dalších měst a obcí. Podporují ji také některé firmy a soukromí dárci.

Na úpravu dobrovolně přispívají i někteří běžkaři, peníze je možné posílat na účet, zvolit formu dárcovské sms a jako nejúčinnější se zatím ukázal prodej samolepek zavedených na konci roku 2012. Lyžaři mohou přispět od 50 do 2000 korun a podle výše příspěvku získají samolepky s různým označením, třeba výletník, hobík nebo mistr. V uplynulé sezoně se prodejem samolepek podařilo získat přes 830.000 korun.

Autoři | Foto JIzerská magistrála

Štítky Jizerské hory, běžky, lyže, magistrála, běh na lyžích, Jizerská magistrála, samolepka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běžkaři na úpravu Jizerské magistrály přispěli poprvé milionem korun  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.