Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Snem Kateřiny Smutné je ještě jednou vyhrát Jizerskou 50

Na startu letošní Jizerské 50 samozřejmě nemůže chybět Kateřina Smutná. Ta by si ráda do třetice připsala vítězství.

Běžkyně na lyžích Kateřina Smutná je největší českou nadějí Jizerské padesátky. Závod seriálu Ski Classics v dálkovém lyžování na 50 km klasicky startuje v neděli 9. února v 9:00. Od pátku do neděle by se na tratích mělo objevit rekordních více než osm tisíc závodníků.

Program začne v pátek v 9:00 dětským závodem, ve 12:00 startuje Bedřichovská třicítka volně a v 16:30 sprinty soupaž o sto tisíc korun pro vítěze, kterým může být i slavný Nor Petter Northug. Sobotní Jizerská pětadvacítka začne v 9:00, od 9:15 se běží desítka klasicky a od 15:00 firemní štafeta na 4x3 km.

Letošní závody ohrožovala obleva a pořadatelé uvažovali o zkrácení trati a startech v blocích. Ochlazení a sněžení v posledních dnech závod zachránilo. Až před startem 53. ročníku ČEZ Jizerské 50 se nicméně rozhodne, zda se pojede celých 50 km.

Šestatřicetiletá Smutná projela cílem první v letech 2015 a 2017. „Mým snem je Jizerku ještě jednou vyhrát,“ řekla v tiskové zprávě členka eD system Bauer Teamu, která loni a předloni dojela druhá. „Chci se poprat o stupně a na závod se těším o to víc, že se pojede po celé trati, v což jsem už ani nedoufala.“

Největší soupeřkou Smutné bude suverénka dálkových běhů Švédka Johanssonová Norgrenová, rovněž dvojnásobná vítězka závodu (2016, 2018).

Posledním českým vítězem mezi muži je laufařská ikona Stanislav Řezáč, který třetího triumfu dosáhl v roce 2012. Od té doby kralují Norové a v čele s obhájcem a lídrem sezony Andreasem Nygaardem jsou favority i letos.

„Jizerská padesátka je jedním z mých nejoblíbenějších závodů, protože nabízí všechno," řekl trojnásobný vítěz závodu Nor Anders Aukland a jeho krajan a rovněž vítěz tří ročníků Morten Eide Pedersen souhlasil: "Jizerská má překrásný profil, táhlá stoupání, roviny, sjezdy i atmosféru. Snad přidám další výhru.“

Každý účastník dostane analýzu výsledků a na dresu bude mít náhodně vygenerované jméno jednoho z patnácti zesnulých horolezců, na jejichž počest se závod koná s přídomkem Memoriál Expedice Peru '70. Letos uplyne 50 let od jejich úmrtí pod kamennou lavinou na peruánském Huascaránu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jiz50.cz

Štítky Sport, lyžování, běh, dálkový, Jizerská, Jizerská padesátka, Kateřina Smutná, Ski Classics, Petter Northug, ČEZ, Anders Aukland, Stanislav Řezáč, Morten Eide Pedersen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snem Kateřiny Smutné je ještě jednou vyhrát Jizerskou 50  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.