Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Novinka v Jizerkách. Některé tratě budou pro pěší i lyžaře

Na Jizerské magistrále v Jizerských horách bude v zimě i několik smíšených okruhů. Kromě běžkařů je budou moci využívat pěší. Jiná bude také úprava tras pro noční provoz, aby běžkaři pokud možno nejezdili do vyšších partií hor, řekl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc.

Jizerská o.p.s. se v zimě se čtyřmi rolbami stará o úpravu zhruba 200 kilometrů lyžařské magistrály. Loňská sezona patřila mezi kratší, kvůli nedostatku sněhu začala až na konci prosince a předčasně skončila kvůli protikoronavirovým opatřením v polovině března. Rolby navíc kvůli nedostatku sněhu nemohly tak často vyjet. Osvědčil se ale nákup gumových pásů pro rolbu, umožňují úpravu tratí i při nižší vrstvě sněhu. „Koupili jsme druhé gumové pásy, abychom v případě nižší vrstvy sněhu byli schopni upravovat páteřní trasu i širší rolbou," uvedl Kunc.

Dva smíšené okruhy

V sezoně budou podle něj také upravovat několik tras pro smíšený provoz. „Chceme umožnit přístup i turistům, kteří přijedou do hor a nejsou lyžaři," řekl. Jeden okruh s přístupem pro pěší povede z Bedřichova na Vysoký hřeben a přes Vládní k přehradě Černá Nisa. Druhý bude kolem přehrady Souš a povede na Smědavu a odtamtud kolem Pešákovny na Jizerku.

Novinkou pro běžkaře bude volně přístupná interaktivní televize u převlékárny na stadionu v Bedřichově. „Najdou si tam, jak jsou upravené trasy, jaké je počasí na trase a další věci, co je budou zajímat," uvedl Kunc. Okruhy budou pro větší přehlednost označené a pojmenované. Díky sčítači v Bedřichově bude jasné, kolik lidí se odtud vydává na magistrálu. Dosud se to jen odhadovalo, řádově jde až o tisíce lidí za den. Podle Kunce by se data dalai využít třeba i k tomu, aby se návštěvnost přes den více rozmělnila. „Abychom třeba uměli turistům říci, že některé časy jsou hodně vytížené a je lepší přijet v jiných," dodal.

Noční lyžaři mají nechat přírodu odpočinout

Stále více běžkařů využívá magistrálu i v noci a jezdí s čelovkami. „Pro noční ježdění bychom chtěli upravovat základní okruh, což je Kristiánov, panelka, Hřebínek a Nová Louka, aby zbytečně lidé nejezdili za rolbami výše. Budeme na ně apelovat, aby přírodu nahoře nechali aspoň pár hodin vydechnout," řekl ředitel Jizerské o.p.s.

Náklady na úpravu magistrály se za zimu pohybují mezi 3,5 až pěti miliony korun. Zhruba 2,4 milionu je z veřejných rozpočtů, a to od Libereckého kraje, Liberce, Jablonce a Janova nad Nisou. Úpravu tratí podporují také některé firmy i běžkaři. Peníze je možné posílat na účet, nebo zvolit formu dárcovské sms. Jako nejúčinnější se ale zatím ukázal prodej samolepek v ceně od 50 do 2000 korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, hory, běžky, Jizerská magistrála, běh na lyžích, Jizerské hory, lyžař, Bedřichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinka v Jizerkách. Některé tratě budou pro pěší i lyžaře  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.