Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zkus orienťák. Vydej se po stopách loňského Mistrovství světa

PR článek

Organizátoři loňského Mistrovství světa v orientačním běhu, které bylo vyhlášeno největší sportovní akcí Libereckého kraje, připravili pro fanoušky, diváky a širokou veřejnost celoroční seriál v jednotlivých lokalitách, kde se proháněli nejlepší orientační běžci světa, a nazvali ho Czech O-Tour aneb Po stopách MS.

Od března do října

Seriál čítá dohromady 7 závodů a je na každém, zda se zúčastní kompletního seriálu nebo pouze některých závodů. První dva závody se odehrají v sobotu 26. března v Terezíně v prostorách bývalého opevnění. O prázdninách si užijete červencovou pohodu v Jizerských horách, v termínu 16. - 17.7. jsou zde naplánované tři závody v okolí Smržovky, Josefova Dolu, Tanvaldu a Dolního Maxova. Celý seriál bude zakončen na Kokořínsku, kde všechny čeká běhání v pískovcových skalách.

Vyberte si obtížnost

Zkoušeli jste někdy orienťák? Pokud ne, právě v rámci seriálu Czech O-Tour je možnost si vyzkoušet trať, která vám sedne. Organizátoři připravili 5 kategorií pro veřejnost s různou délkou a obtížností (barevně odlišené podobně jako u sjezdových tratí) a k tomu kategorie HDR, která se běžně vyskytuje u závodů v orientačním běhu i nyní. Kategorie HDR je určena dětem obvykle do 10 let, které doprovází rodiče. Trať je v terénu značena fáborky (červenobílé pásky). Kategorie navíc mají jednoduchá označení (začátečník, nebojsa, OPEN krátká, OPEN střední, OPEN dlouhá), takže je na startu poznáte ihned. Navíc můžete startovat v podstatě kdykoliv, čas startu je zcela na vás ve stanoveném intervalu.

Běhá celá rodina

Víkendy možná trávíte jako rodina společně. A orientační běh je k tomu úplně určen. „Každý člen domácnosti si najde tu svoji trať, navíc zde může potkat mnoho budoucích kamarádů. Orienťák je rodinný sport,” říká ředitel celé série závodů Jan Picek. Každou trať pro veřejnost lze absolvovat ve 3 variantách: buď jako jednotlivec, může běžet ve dvojici a nebo jako celá rodina čítající 3-5 členů. Dobrodružství v lese nebo ve městě tak lze zažít dohromady. Vedle samotného sportovního klání přinášejí organizátoři tipy na výlety v okolí každé destinace pomocí speciální mobilní aplikace, která vás upozorní i na váš startovní čas. Stejně tak v každé aréně závodu je speciální doprovodný program.

Nový strom za každého závodníka

Organizátoři Czech O-Tour se snaží kromě přípravy závodů myslet také na celkovou ekologickou stabilitu v regionu. Spojili se tak s Nadací Ivana Dejmala pro ochranu přírody, aby společně podpořili projekt na zvýšení stability lesních porostů na Liberecku. Projekt můžete podpořit tak, že se zúčastníte alespoň jednoho závodu Czech O-Tour. Za každého účastníka vysadí pořadatelé právě jeden strom. Les je pro orientační běžce tělocvičnou, proto se ho snaží co možná nejvíce podpořit a chránit. Stejné tak Czech O-Tour podporuje projekt Čist-O-les, který je zaměřen na sbírání odpadků v našich lesích.

Přihlášky jsou spuštěné

Registrace jsou spuštěné od 1. února 2022, kdy za první týden se přihlásilo přes 600 účastníků. Kapacity jednotlivých závodů jsou omezené, proto nezmeškejte se včas přihlásit. Veškeré informace k závodům najdete na www.o-tour.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto organizátoři Czech O-Tour

Štítky orientační běh, orienťák, mistrovství světa, Czech O-Tour, Liberecký kraj, Mistrovství světa v orientačním běhu, les, projekt, rodina, Terezín, Ivan Dejmal, Jizerské hory, Smržovka, Josefův Důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkus orienťák. Vydej se po stopách loňského Mistrovství světa  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.