Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Za FBC odehrál patnáct sezon, teď končí. Loučení po zápase bylo velmi silné, říká Matěj Klucho

Celou svou florbalovou kariéru strávil v libereckém dresu, několik sezon jako kapitán. Za FBC odehrál 353 soutěžních utkání. Nyní se ve dvaatřicetiletý Matěj Klucho s kariérou florbalisty loučí, v klubu ale nadále pokračuje jako trenér.

Matěj Klucho konec v dresu ligového FBC Liberec oznámil po konci čtvrtfinálové série s Mladou Boleslaví, kterou velký favorit vyhrál 4:0 na zápasy. „Když po nás sáhla Bolka, hlavou mi proletěly myšlenky, že to bude ohromně těžké. Nakonec jsme se ale opravdu statečně drželi a troufnu si říct, že kdybychom z prvních tří zápasů vydolovali bod, mohla být série ještě zajímavější. Nakonec se tak nestalo, ale i to je pro nás velká škola a ukázka, že výkon je fajn, ale v play off se počítají body,“ řekl.

Po posledním zápase proběhlo emotivní loučení s týmem. „Loučení bezprostředně po zápase bylo velmi silné. Atmosféra byla elektrizující a závěrečný aplaus po podání rukou bylo asi nejsilnějším zážitkem v kariéře,“ popsal.


Matěj Klucho byl vždy hlavní postavu populární oslavy vítězství.

Ke konci kariéry se dostával postupně. „Od prosince bohužel bojuji s bolestí levého kolene, toho svého zdravějšího,“ směje se. V lednu s Bohemians podle něj navíc přišlo nepříjemné zranění pravého kotníku. „Já si opravdu začal říkat, jestli vůbec tuto sezonu dohraju relativně zdráv. To se nakonec vcelku podařilo, zdravotní stránka a ostatní sportovní i rodinné okolnosti ale převážily, a proto jsem se s kluky po zápase rozloučil jako hráč,“ dodal.

Poslední sezonu v libereckém dresu považuje za povedenou, tým se po jedenácti letech probojoval do play off. „Před sezonou bych si osobně nevsadil, že dokážeme být až tak dobří. Každopádně mix starších, mladších, i těch nejmladších hráčů zafungoval skvěle,“ myslí si.

V Liberci strávil celou florbalovou kariéru. Zažil památné zápasy, boje postup i udržení se v nejvyšší soutěži. „Nejvíc asi vzpomínám na památné play down bitvy, rozhodující sedmé zápasy, play off první ligy a finále s Kladnem, play off s Ostravou, kde jsme třikrát prohráli v divokých přestřelkách a nově i na play off zápasy s Mladou Boleslaví,“ vypočítal.

Proměna libereckého florbalu. Nová generace přináší vítěznou mentalitu

Po olympiádě se to hodně řeší. Nejsou mladí, nefunguje systém, Česko už nemá kvalitní sportovce. S tím by nejspíš nesouhlasili liberečtí florbalisté. Těm totiž v poslední době dorůstá generace, která vypadá víc než slibně. Důkaz číslo 1? Mužský...

Liberecký florbal během jeho kariéry prošel velkými změnami. „Když jsem jako mladý hráč začínal, vlastně jsme byli poměrně nahoře. V týmu bylo hodně velmi kvalitních původem nelibereckých hráčů. Hrálo se play off a vše vypadalo růžově. Když ale tito hráči odcházeli, nikdo je plnohodnotně nenahradil a Liberec se na dlouhou dobu “zavřel” do play down období,“ vzpomíná.

S Libercem nakonec na rok nejvyšší soutěž opustil, za rok se ale opět vrátil. A to byl podle něj zlomový moment, kdy se florbal v Liberci odrazil ode dna. „Od tohoto momentu se však důležité věci změnily, včetně našeho klubového nastavení. Postupnými kroky se zvedala sportovní úroveň mládeže a následně i elitních celků. V současné době již čtyři roky stabilně prokazujeme, že patříme do jakéhosi klidného středu tabulky, odkud bychom v příštích letech opět zamířili o patro výše,“ popsal.


Matěj Klucho
 Nyní se tak zdá, že by Liberec mohly čekat lepší florbalové roky. „Ten posun vnímám už dlouho, jen se nám to nedařilo přetavit v play off. Věřím, že letos jsme to odšpuntovali a staneme se stabilním účastníkem. Věkovým průměrem patříme určitě k nejmladším celkům v soutěži, takže v podstatě záleží na vývoji hráčů a skutečnosti, jestli tým zůstane pohromadě, což bych si moc přál,“ uzavírá.

Ohodnoť článek

Foto FBC Liberec

Štítky florbal, fbc liberec, play off, superliga, klucho, kariéra, Liberec, soutěž, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za FBC odehrál patnáct sezon, teď končí. Loučení po zápase bylo velmi silné, říká Matěj Klucho  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.