Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Orientační běžci v pískovcových skalních městech — neztratili se

PR článek

Vysoké skalní věže, úzké průchody a hluboké rokle. Dvou závodů Czech O-Tour v orientačním běhu na Kokořínsku se zúčastnilo přes 1300 běžců. Neztratil se nikdo a všichni našli správnou cestu až do cíle.

Poslední říjnový víkend si orienťáci užili na sto procent. Počasí lepší než v létě, ideální na běh, romantická ranní mlha a navíc jedna z posledních šancí roku zaběhnout si orientační závody. Czech Orienteering Tour zavítala do lesa u obce Dřevčice na Kokořínsku, tedy do míst, kde se v roce 2021 běželo Mistrovství světa! A právě široká veřejnost si mohla zaběhat ve stejných terénech, kde se bojovalo o světové medaile. V roli stavitele sobotních tratí byl navíc bývalý český reprezentant Pavel Kubát, který se světového šampionátu zúčastnil a ve štafetách vybojoval 5. místo.

Na startu se představila také řada nynějších českých reprezentantů včetně tahouna Tomáše Křivdy. „Nejlepší pískovcový terén, v jakém jsem kdy běžel,” nešetřil medailista ze Světových her chválou na mapově náročný terén sobotní krátké trati. Zároveň se stal také suverénním vítězem elitní kategorie mužů. V ženách byla nejlepší Adélka Bogarová, která porazila druhou Lucii Semíkovou těsně — o 16 vteřin.

O poslední body do celkového hodnocení seriálu Czech O-Tour se bojovalo v neděli na klasické trati a boje byly dramatické až do posledních chvil. Elitní kategorie ovládli Švýcarský běžec Baptiste Rollier a Finka Karoliina Ukskoski, zraky většiny závodníků se ale již ubíraly směrem k celkovým výsledkům. Vítězi elitních kategorií se stali Daniel Vandas (klub OK 99 Hradec Králové) a Karolína Kettner (Slavia Hradec Králové), ale soupeři jim nedali nic zadarmo. „Celá série O-Tour se mi moc líbila. V těchto terénech jsem si chtěl moc zazávodit po loňském MS. Každý z terénů byl velmi odlišný, což bylo asi nejlepší,” hodnotil rok po stopách Mistrovství světa Daniel Vandas. Jak zavzpomínala na celou Czech O-Tour 2022 Karolína Kettner? “Technické sprinty v Terezíně, bojovné Jizerky a precizní mapařinka ve skalách na Kokořínsku. Vše, co mě baví. Za celkové vítězství jsem fakt ráda. Prostě a jednoduše čirá radost z orienťáku, už se těším se na příští rok.”

Klubová soutěž byla týmovým vyvrcholením roku, počítaly se nejlepší výkony dětí, elitních závodníků i veteránů a zapojilo se přes 160 klubů! Nakonec byl tím nejlepším SK Praga, který se ziskem 7696 bodů porazil Slavii Liberec Orienteering jen o 22 bodů. Třetí místo putuje do Prahy zásluhou Oddílu OB Kotlářka.

Czech O-Tour 2022, unikátní seriál orienťáckých závodů, je u konce. „Mockrát děkujeme za letošní sezónu, sedm krásných závodů a příští rok nás čeká možná ještě víc,” dodává na závěr ředitel závodů Jan Picek a představuje plán na rok 2023. Jarní kolo Czech O-Tour 2023 proběhne na Plzeňku, podzimní v neoběhaných terénech na Šumavě a vrchol proběhne v srpnu spolu se Světovým pohárem v orientačním běhu v okolí České Lípy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky orientační, běh, sport, skalní, město, závod, Czech O-Tour, orientační běh, terén, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, mistrovství světa, Daniel Vandas, Pavel Kubát, Tomáš Křivda, OK 99 Hradec Králové, Dřevčice, Baptiste Rollier

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orientační běžci v pískovcových skalních městech — neztratili se  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.