Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mladí sportovci z celého kraje vyráží na desátou dětskou zimní olympiádu

Přes osm desítek mladých sportovců bude reprezentovat Liberecký kraj na X. Zimních olympijských hrách mládeže v Královéhradeckém kraji. Představí se zde v modro – žlutém sportovním oblečení, které junioři převzali v rámci reprezentace našeho kraje. Zápolit budou v deseti sportech a dvaceti šesti disciplínách.

„Liberecký kraj vyšle na zimní olympiádu dětí a mládeže do Královehradeckého kraje 84 sportovců a 27 trenérů. Mladým sportovcům přeji co nejvíce úspěchů, a zejména, aby si hry užili. V cyklu zimních dětských olympiád zatím jako kraj kralujeme a věřím, že se dobrých výsledků dočkáme i letos,“ uvedl Jiří Čeřovský (ODS), náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Výpravu Libereckého kraje oblékla firma INTERIMEX CZ  s výrobní značkou O´Style. Vyrobili oblečení, ve kterém budou mladí sportovci na slavnostních nástupech na začátku a konci zimních her. Cena nástupního oblečení je přes osm set tisíc korun. Dalšími dvěma a půl miliony korun kraj podporuje výpravu v rámci Plánu rozvoje sportu.

„Jedná se o peníze na úhradu účastnického poplatku, oblečení a dopravu sportovců, jejich stravování a ubytování. Dále na materiál, sportovní přípravu, odměny trenérům, vlajkonošům a medailistům. Pokud nevyčerpáme celou částku budeme chtít část nákladů použít i na letní verzi her, a to v roce 2024 v Jihočeském kraji,“ dodal náměstek Čeřovský.

Sportovci z Libereckého kraje se postaví na start alpského lyžování, běžeckého lyžování, biatlonu, běžeckého lyžování zrakově postižených, budou soutěžit v ledním hokeji, krasobruslení, lyžařském orientačním běhu, skicrossu, snowboardingu a v šachu.

Vlajkonoškou výpravy bude Zuzana Hejnová, rodačka z Liberce, která je jednou z nejúspěšnějších českých sportovkyní historie. Drží český rekord v běhu přes překážky na 400 metrů, je dvojnásobnou mistryní světa, dvojnásobnou vítězkou diamantové ligy a olympijskou medailistkou z Londýna 2012. V letošním roce ukončila svoji sportovní kariéru a stala se matkou Matyáše.

Hry X. zimní olympiády dětí a mládeže pořádá Královehradecký kraj společně s Českým olympijským výborem. Olympiáda dětí a mládeže bude zahájena v neděli 22. ledna slavnostním nástupem výprav a zapálením ohně na zimním stadionu v Hradci Králové. O den později začnou sportovní klání v dalších čtyřech městech kraje. Ve Špindlerově Mlýně se slavnostně otevře Olympijský dům. Sportovcům, školám i veřejnosti nabídnou pořadatelé během čtyř dnů zábavné aktivity, olympijské vzdělávání i řadu debat. Na venkovním prostranství se budou každý večer konat medailové ceremoniály a ve čtvrtek tam bude olympiáda dětí a mládeže slavnostně zakončena.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky sportovní hry, dětská olympiáda, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí sportovci z celého kraje vyráží na desátou dětskou zimní olympiádu  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.