Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Skialpy vám přinesou svobodu, relax i nové přátelé

Skialpy se poslední rok těší nebývalého zájmu. Dá se říct, že tenhle sport u nás zažívá skutečný boom. Podle odborníků je jedním z důvodů covid, který omezil možnosti sportování a skialpy byly najednou v popředí zájmu.

Jedním z horských průvodců je i Marek Malík, který bere pravidelně do terénu hlavně začátečníky. "Snažím se, aby to byl pro ně zážitek, takže nechybí ani zastávka na výbornou kávu a koláč na hřebenech hor. Snažím se i předat informace o historii Krkonoš, bezpečném pohybu v horách a dalších zajímavostech," popisuje výpravy do hor Marek Malík, jehož domovem jsou Krkonoše, ale působí po celé republice. 

Přímo v Krkonoších jsou v současné době ideální podmínky pro provozování takzvaného skitouringu. Na hřebenech leží až metr a půl sněhu. Skialpových tras je tady víc než dost. Nabízí se okolí Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou i rokytnici nad Jizerou. "Pokud budu brát Krkonoše, tak na stránkách Krnapu je vypsáno osm oficiálních skialpových tras. Jen pozor! Trasy vedou i lavinovým úsekem, takže je třeba mít patřičné informace a vybavení. Trasy si může každý naplánovat i sám, pokud bude dodržovat návštěvní řád a pohybovat se pouze na značených trasách," přidává užitečné horský průvodce.

Skialpové lyže jsou vlastně jen mírně upravené sjezdovky se speciálním vázáním, které funguje na jednu stranu podobně jako běžkové, ale s patou, která se dá přepnout na pevnou, a pak funguje jako vázání sjezdovkové. Podobné je to s botami, které se dají uvolnit a jsou flexibilní, stejně ako běžkové. Nebo je lze utáhnout a najednou jsou z nich lyžáky. 

Kdo by si chtěl skialpy vyzkoušet, nemusí hned kupovat vybavení za desítky tisíc, ale stačí zajít do půjčovny. Tam si skialpový set může každý zapůjčit zhruba za tisíc korun. "Je dobré vyzkoušet několik typů a značek vybavení. Hodně se liší lyže i obuv. Na konci zimy pak lze využít slevových akcí ve specializovaných prodejnách. Pokud někdo miluje přírodu a pohyb, tak je to ta nejlepší investice," říká Marek Malík.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Malík

Štítky Marek Malík, Krkonoše, relax, skialpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skialpy vám přinesou svobodu, relax i nové přátelé  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.