Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Světový pohár v orienťáku proběhne v Libereckém kraji. Přijedou závodníci z třiceti zemí světa

Na začátku srpna se Liberecký kraj stane centrem světového orientačního běhu. Na Českolipsku a Kokořínsku se poběží hned čtyři závody Světového poháru. Do Česka se sjede na tři sta nejlepších orienťáků z devětadvaceti zemí. Jen přímé televizní přenosy bude podle organizátorů sledovat kolem deseti milionů lidí.

Nejlepší orientační běh se do Libereckého kraje vrací po dvou letech, v roce 2021 v okolí hory Vlhošť proběhlo Mistrovství světa. Letošní světový pohár se pak poběží v podobných terénech.

Prestiž akce by měla odpovídat světového šampionátu. „Mistrovství světa jsme pořádali v době covidu a řady opatření a nám se bohužel nepodařilo vše uspořádat tak, jak jsme chtěli, ať už jde o doprovodný program nebo další závody. Chceme to změnit a udělat v celém konceptu tak, jak to bylo zamýšleno před dvěma lety,“ vysvětlil pořadatel akce Jan Picek.

Podle něj na závody dorazí tři sta sportovců, ale také nepočítaně takzvaných hobíků, kteří si tratě ve zkrácené podobě budou moci vyzkoušet. „Hobíci nepoběží stejnou trať, ale podívají se do stejného terénu. Profík naběhá kolem 17 kilometrů za 90 minut ve velmi náročném terénu. Hobíci budou mít trať zkrácenou,“ dodal Picek.

Nepůjde tak jen o uzavřené závody těch nejlepších. „Nechceme si hrát na top profi sport, ale chceme, aby se do stejného lesa dostali i hobíci. Chceme, aby to byla taková Jizerská padesátka,“ vysvětlil Picek.

Světový pohár se koná v terénech Českolipska a Kokořínska od 2. do 6. srpna. Proběhnou celkem čtyři závody. Akce se mohou zúčastnit i hobby závodníci, kteří si terény budou moci vyzkoušet na zkrácených tratích.

Pořadatelé očekávají také velký divácký zájem, ať už přímo na místě, ale také u televizních obrazovek. „Přímé přenosy půjdou do řady zemí, uvidí je asi 10 milionů lidí,“ dodal organizátor.

Podle české reprezentantky Denisy Kosové půjde o náročné závody. „Čeká nás nestandardní výzva, jde o několik závodů dohromady. Sprint, sprintové štafety, krátká trať a dlouhá trať. Taková kombinace není úplně typická,“ řekla.

Terény v Česku jsou podle ní v měřítku světového poháru ojedinělé. „Pískovcové skály jsou pro zahraniční závodníky velmi specifické a nejsou zvyklí v nich závodit. Terény ale znají, protože tu strávili hodně času přípravou na nedávné mistrovství světa,“ dodala.

Sama by ráda alespoň v jednom závodě útočila na elitní umístění. „Krátká trať je moje oblíbená trať a tam chci útočit na top 6,“ řekla.

Celá akce má rozpočet patnáct milionů korun, jedním milionem ji podpořil Liberecký kraj. „Prostředí, které budou mít závodníci k dispozici, je velmi atraktivní. Věřím, že všichni závodníci od nás budou odjíždět spokojení,“ podotkl náměstek hejtmana Jiří Čeřovský (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Orienteering World Cup Czechia

Štítky orientační, běh, sport, světový pohár, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový pohár v orienťáku proběhne v Libereckém kraji. Přijedou závodníci z třiceti zemí světa  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.