Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Úspěch české štafety na Světovém poháru v České Lípě. Získala historické stříbro

V Českolipském městském parku se v rámci Světového poháru v orientačním běhu ve čtvrtek běžela sprintová štafeta. Dramatický závod přinesl historickou radost pro českou štafetu. Ta ve složení Kosová, Glonek, Křivda, Janošíková doběhla na druhém místě, což se Čechům ještě nikdy nepovedlo.

V aréně v městském parku štafetu sledovalo 1300 diváků a konala se ve skvělé atmosféře. Na Světovém poháru má každá reprezentace možnost nasadit až čtyři týmy, což přináší mnohem vyrovnanější a napínavější průběh. Na start se tak v České Lípě postavilo celkem 59 smíšených štafet z 23 zemí.

Česká štafeta přitom nezačala vůbec dobře. Denisa Kosová, která v úvodním individuálním závodě získala páté místo, tentokrát neběžela vůbec dobře a předávala až na třicátém místě. V cíli pak byla velmi zklamaná.

Sledovat ale mohla neuvěřitelnou stíhací jízdu jejích kolegů. Druhý Glonek vytáhl štafetu na 18. místo. „Závod byl velmi rychlý, trochu zamotaný a plný lidí, ale byla to sranda, moc jsem si to užil,“ hlásil Jakub Glonek po doběhu.

To ale nebylo zdaleka vše. Na trať nastoupil Tomáš Křivda a štafeta po jeho úseku byla dokonce na osmém místě. „Ve sprintových štafetách jsem měl v minulosti problémy udržet chladnou hlavu, ale dnes jsem byl mentálně v klidu. Kolem sebe jsem měl Novozélanďana Tima Robertsona nebo Nora Kaspera Fossera a fyzicky jsme si hodně pomohli. Když mě při průběhu arénou hnal burcující dav, byl to skutečně nádherný zážitek, na který budu dlouho vzpomínat,“ komentoval Tomáš Křivda v cíli.

To nejlepší ale z českého pohledu přišlo v posledním úseku. Tereza Janošíková se totiž brzy dostala na čtvrté místo a poté dokonce na třetí. V samotném závěru pak dokonce předběhla švédskou legendu Bjessmoovou a finišovala na stříbrné příčce. „Je krásné porazit Švédsko. Na finiš jsem byla připravena, ale nakonec k němu ani nedošlo," řekla závodnice, která byla na svém úseku nejrychlejší.

Výsledky štafety

  1. Švýcarsko 66:32 (Aebersold, Hadorn, Kyburz, Roos)
  2. Česko 67:47 (Kosová, Glonek, Křivda, Janošíková)
  3. Švédsko 67:54 (Hagstrom, Gustafsson, Bergman, Bjessmo)

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OWC 2023

Štítky orientační, běh, sport, světový pohár, liberecký kraj, štafeta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch české štafety na Světovém poháru v České Lípě. Získala historické stříbro  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.