Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nejstarší česká krasobruslařka Jana Přibylová je z Tanvaldu. Trenérku jí dělá dcera

Jana Přibylová z Tanvaldu, která v květnu oslavila 77. narozeniny, je nejstarší aktivní krasobruslařkou v České republice, což v Pelhřimově potvrdila Agentura Dobrý den spravující českou databázi rekordů. S krasobruslením začínala už v pěti letech a vrátila se k němu po dlouhé přestávce v roce 2016. Od té doby byla ve své věkové kategorii úspěšná na mnoha mezinárodních soutěžích. Jejím dalším sportovním cílem je účast na závodech v italském Bormiu v lednu příštího roku.

„V Bormiu budou světové zimní hry, něco jako olympijské hry, jenže olympiáda je jen pro mladé," řekla Přibylová. Jako účastnice mezinárodních soutěží musí být členkou Českého krasobruslařského svazu. Účast na závodech si ale hradí sama. Přístupem svazu je zklamaná. „Svaz nám bohužel nepřispívá, ani nás nikde nepochválí," řekla Přibylová. Nevyhovuje jí ani systém soutěží, které svaz pořádá. Dospělé věkové kategorie tam nejsou rozdělené, takže je ve startovním poli s dívkami o 60 let mladšími.

Podle Miroslava Marka z Agentury Dobrý den může být pozitivním příkladem a inspirací. „Třeba pro lidi, kteří jsou podobného věku a jejich život jakoby doznívá. Ale není to pravda, žít se dá pořád a velmi intenzívně," řekl Marek.

Přibylová se krasobruslení věnovala aktivně do 15 let. Začínala v oddíle v Chomutově.

Pak dala přednost škole, práci a rodině. Zpátky na led ji po více než 50 letech přivedla její dcera, profesionální krasobruslařka a trenérka. „Teď trénuje ve Španělsku, ale trénuje i mě, šije mi šaty a dělá choreografii. Spolu jezdíme i na závody," řekla Přibylová. Ve formě se udržuje i dalšími sporty včetně rychlé chůze s hůlkami nebo jízdou na in-line bruslích a kole.

První mezinárodní závody v kategorii 70 let a výš absolvovala Přibylová v roce 2017 v Oberstdorfu a rovnou je vyhrála. „A teď tam jezdíme každý rok, letos nás bylo v kategorii šest," řekla Přibylová.

Vítězství pak několikrát zopakovala i při jiných závodech. Medailí ze světových závodů má přes 20. Stříbrnou příčku obsadila také loni a letos při závodech v Mariánských Lázních.

Pohár za vítězství v Oberstdorfu bude podle Marka vystavený v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit, které Agentura Dobrý den provozuje.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum rekordů Pelhřimov

Štítky Jana přibylová, krasobruslení, tanvald, rekord, pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší česká krasobruslařka Jana Přibylová je z Tanvaldu. Trenérku jí dělá dcera  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.