Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V Liberci začínají České akademické hry. Soutěžit se bude i ve šplhu na laně

Na Českých akademických hrách, které v pondělí začaly na Technické univerzitě v Liberci (TUL), se bude letos soutěžit i ve šplhu na laně. Sportovci si tak připomenou sto let starý úspěch Bedřicha Šupčíka, který v roce 1924 na Olympijských hrách v Paříži získal pro Československo první olympijskou medaili, a to právě v této disciplíně. Ve šplhu bude ve čtvrtek 27. června večer v univerzitní hale soutěžit 28 mužů a žen, řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

„Osmimetrové lano sokol Bedřich Šupčík zdolal technikou bez přírazu za 7,2 vteřiny. Jsem zvědavý, za kolik to zvládnou naši atleti po 100 letech," doplnil předseda organizačního výboru her Jan Charousek z katedry tělesné výchovy a sportu liberecké pedagogické fakulty. Celkem se bude podle něj soutěžit ve 21 disciplínách, chybět bude tentokrát házená. Ve stejném termínu se koná akademické mistrovství světa v házené ve Španělsku, kde budou český akademický sport reprezentovat družstva mužů i žen.

Akademické mistrovství se do Liberce vrací po deseti letech. „Je skvělé, že na nás vyšlo pořádání her právě letos, protože jsme jen před pár měsíci otevřeli kompletně zrekonstruované a zmodernizované sportovní haly. Díky akademickým hrám jim dopřejeme pořádnou zátěžovou zkoušku," řekl rektor Miroslav Brzezina. Liberecká univerzita letos slaví 70 let založení, na hry se registrovalo 777 sportovců a 82 týmů z 38 vysokých škol včetně liberecké, účastní se tak rekordních 1800 až 1900 sportovců.

O medailových nadějí mají na liberecké univerzitě jasno. „V kolektivních sportech je to fotbalový tým mužů, který nastoupí skoro ve stejné sestavě, v jaké vyhrál na podzim univerzitní fotbalovou ligu. Podobně tým florbalistů, který loni na Českých akademických hrách v Olomouci získal pro libereckou univerzitu historicky první zlato v tomto sportu. A tradičně silní v posledních letech jsme ve volejbale – šanci na vítězství má tým mužů i tým žen," řekl Pirkl.

Svá želízka má univerzita i v individuálních sportech. „Spoléháme na českou reprezentantku v šermu Veroniku Bieleszovou a atletku Gabrielu Veigertovou. Obě jsou zařazeny do ministerského stipendijního programu pro studující vrcholové sportovce UNIS. O medaile bychom chtěli bojovat i v pohybových skladbách a dalších sportech," dodal Charousek. Před deseti lety získali sportovci liberecké univerzity 15 medailí. Nejúspěšnější byli v roce 2007, kdy jich před domácím publikem získali 44.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, zajímavosti, školy, sporty, vysoké, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci začínají České akademické hry. Soutěžit se bude i ve šplhu na laně  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.