Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Další úspěch Zuzany Kocumové v závodech Spartan, získala stříbro na světovém šampionátu ve sprintu v Hvaru

Bývalá liberecká reprezentantka v běhu na lyžích, Zuzana Kocumová, slaví další skvělý úspěch ve světovém závodě Spartan. V neděli 13. října 2024 vybojovala ve 45 letech stříbro na historicky prvním závodu Spartan Worl Championship ve sprintu v chorvatském Hvaru. Je to přitom jen měsíc, kdy se v rakouském Zell am See stala mistryní Evropy v závodu Spartan race.

Chorvatské město Hvar hostilo od 11. do 13. října vůbec první mistrovství světa ve sprintu Spartan Sprint a mistrovství světa v novém formátu na 100 m, které v sobě snoubí vzrušující sport s podmanivou krásou ostrova. Liberecká Zuzana Kocumová běžela závod ve sprintu, ve kterém nakonec skončila po dramatickém závěru druhá a domů si odváží stříbrnou medaili. „Byl to nádherný a napínavý závod pro mě i diváky do posledních 100 metrů před cílem, kde jsem z posledního kruhu, kvůli klouzavým rukám z moře po 180 metrech plavání, prostě nedokázala zazvonit na zvonek a tím jsem diváky i sebe připravila o náš souboj bok po boku s Nicole Mericle až na cílovou pásku,“ popsala emotivně závěr závodu Zuzana Kocumová. Nicméně i stříbro je pro ní obrovskou výhrou. „Kdyby mi před touhle sezónou někdo řekl, že budu mít doma další evropský titul a stříbro z prvního mistrovství světa ve Spartan sprintu, brala bych to všema deseti! A beru i teď. Nicol lépe běžela, skvěle plavala, já měla o něco lepší log carry a asi i sand bag, ale hlavně jsem trefila oštěp. Když jsem nemohla od Evropy pořádně běhat, aspoň jsem házela a skoro to přineslo ovoce,“ říká Kocumová.

Po oštěpu šla do vedení, ale Nicol Mericle náskok poté stáhla a z moře na posledních 5 překážek už obě závodnice vylézaly v podstatě nastejno. „Konec už znáte, ale uznávám, že vyhrát kvůli trefenému oštěpu nad lepší běžkyní i nejlepší "překážkářkou" současnosti by asi nebylo úplně fér. Takže jo, lehce to mrzí, ale daleko víc jsem šťastná,“ dodává Kocumová.

Závod Spartan sprint kombinoval ve Hvaru na 6,6 kilometrů dlouhé trati terénní běh s plaváním, závodníci museli zdolávat náročné plovoucí překážky a výstup k ikonické pevnosti. Závod zahrnul technický běh na skalnatém pobřeží, nádherných plážích a 30% běh ve městě.

Pro Zuzanu Kocumovou je to další skvělý úspěch v závodech Spartan. Začátkem září se stala mistryní Evropy v závodech Spartan v rakouském Zell am See na trati dlouhé 26 kilometrů s převýšením 2100 metrů.

Zuzana Kocumová v roce 2001, ve 21 letech, ukončila svou profesionální kariéru na lyžích kvůli genetické vadě imunity. Stihla několik světových šampionátů i olympiádu v Naganu. Rodačka z Liberec byla i juniorskou mistryní světa. 

Několik let nemohla sportovat vůbec, ale postupně se zlepšující zdraví jí umožnilo vrátit se zpět k výkonnostnímu sportu. Po návratu ke sportu na vrcholovou úroveň se věnuje překážkovým běhům. První závod Spartan okusila v roce 2014, v roce 2015 se stala v Tatranské Lomnici mistryní Evropy a o měsíc později přidala i světový titul na mistrovství světa v americkém Lake Tahoe. Další tituly z mistrovství Evropy přidala i v roce 2016 v Edinburghu, 2017 v Grau Roig v Andoře, 2018 ve francouzském Morzine a naposledy v roce 2021 ve švýcarském Verbieru.

V roce 2016 zopakovala i první místo na mistrovství světa a stala se tak prvním sportovcem, který dokázal vyhrát dva roky po sobě. V roce 2017 na MS skončila na druhá. V roce 2021 ji ale zdraví zradilo znovu. Nyní, po tříleté pauze, přidala další primát pod majestátním ledovcem Kitzsteinhorn, na jedné z nejnáročnějších tratí na světě a teď naposledy i stříbro v chorvatském městě Hvar.

Ohodnoť článek

Foto se svolením race.spartan.com

Štítky Spartan, sprint, Chorvatsko, Hvar, Kocumová, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Pešek

„Další úspěch Zuzany Komumové v závodech Spartan“ asi šlape Z. Kocumové na paty.

Dnes, 16:53Odpovědět

Další úspěch Zuzany Kocumové v závodech Spartan, získala stříbro na světovém šampionátu ve sprintu v Hvaru  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.