Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mládežnický sport je bez peněz. Situace je vážná, říká Pelta

Trojice mužů, kteří mají na starosti nejvýznamnější sportovní celky v Libereckém kraji, bije na poplach. Došla jim trpělivost s financováním mládežnického sportu v Liberci a Jablonci. Mládežnický sport je podle nich na pokraji krachu, situace je kritická a pomoc města a kraje je více než nutná.

Předseda jabloneckého fotbalového klubu Miroslav Pelta, jeho liberecký kolega Ludvík Karl i šéf libereckých Bílých Tygrů Petr Syrovátko vidí kámen úrazu ve změně loterijního zákona, ke které došlo v roce 2012.

Podle trojice vlivných činovníků přišel sport vinou změny v zákoně o velkou část příjmů od sázkových kanceláří. „Každý rok jdeme do sezóny s několikamilionovým mínusem, přitom do změny loterijního zákona jsme byli schopni v mládežnickém klubu hospodařit vyrovnaně. Takovou situaci nedokážeme dlouhodobě udržet a je nutné najít řešení,“ uvedl Miroslav Pelta za jablonecký fotbal.

O moc lépe na tom není liberecká fotbalová mládež. „Ročně sportování mládeže dotujeme částkou přes 8 milionů korun. Je to téměř tolik peněz, o kolik klub přišel po zdanění hazardu. V případě dlouhodobého výpadku nemůžeme pro mladé sportovce udržet podmínky, které potřebují,“ dodal Ludvík Karl za Slovan Liberec.

I mládež Bílých Tygrů zažívá krušné časy. „Před třemi lety jsme si řekli, že musíme najít náhradu tohoto výpadku ve financování mládeže. Ani přes osekání veškerých výdajů to už v dalších letech nevydržíme, a zvedat příspěvky rodičům je nereálné. Jsou na maximu, další zvýšení znamená, že na to rodiče nebudou mít,“ řekl Petr Syrovátko, šéf liberecké mládeže.

Situaci by mohla podle nich pomoci uklidnit podpora měst a krajů. „Situace je vážná. Jenom naše tři kluby se ročně starají o bezmála tisíc mladých sportovců z celého kraje. Společně jsme proto na několika jednáních informovali představitele kraje, aby se touto krizí zabývali,“ řekl k situaci Pelta. „Podpora ze strany kraje či měst je jinde standardní. A my jen prosíme o podobné podmínky,“ vysvětluje.

Jen v loňském roce přispělo vedení města Liberec z fondů na podporu sportu necelými 5 miliony korun. Například Kladno podporuje hokej 20 miliony korun nebo Karlovy Vary 11 miliony. Ještě více podporuje sportovní kluby Zlín. V posledních letech si situaci uvědomila i Praha a začala s podporou fotbalové i hokejové mládeže.

Stejný krok chtějí učinit zmíněné kluby i směrem k jednotlivým městům v kraji, které penězi z loterií nově disponují. „V případě neúspěchu je jasné, že děti už nebudou mít podmínky pro kvalitní sportování v Liberci. Nebudou dobří trenéři, nebude dostatečný počet tréninků, nebude výstroj pro mladé kategorie a nebude se jezdit na turnaje,“ dodal Karl.

„Společně jsme si dali závazek, že chceme mládež udržet na kvalitní úrovni. Tak, abychom mohli mít pro děti status akademií, a to jak ve fotbale, tak v hokeji. Věříme, že pro to najdeme podporu, a nebude nutné likvidovat to, co se dlouhé roky budovalo a funguje,“ řekl Pelta.  

Peníze, které kluby požadují, mají jít výhradně na podporu mládežnického sportu. „Je potřeba zdůraznit, že apelujeme pouze na podmínky financování mládežnických klubů, nikoliv na financování profesionálních klubů a na platy profesionálních hráčů,“ upozorňuje Petr Syrovátko a dodává: „To si musíme jako podnikatelé zajistit sami.“ 

Šéfové klubů si stěžují na změnu loterijního zákona. Sázkové společnosti přitom na sport i v současné době výrazně přispívají formou darů, jimiž si snižují zdanění. Podle informací Českého olympijského výboru za loňský rok dostala fotbalová asociace z hazardu 137 milionů a hokejový svaz 35 milionů, které jsou primárně určeny na mládežnický sport.

Štítky sport, Miroslav Pelta, peníze, Liberec, fotbal, Petr Syrovátka, Ludvík Karl, Liberecký kraj, Jablonec, FC Slovan Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládežnický sport je bez peněz. Situace je vážná, říká Pelta  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.