Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Zastupitelé rozdělí sportovním klubům dalších 20 milionů

Dalšími dvaceti miliony korun podpoří Liberecký kraj sportovce. Na dnešním jednání o tom rozhodli zastupitelé i přes nesouhlas opozice. Ta se obávala, že peníze půjdou především zajištěným fotbalovým a hokejovým klubům v Liberci a Jablonci nad Nisou. Liberecký kraj tak letos dá dohromady na tělovýchovu a sport rekordních 50 milionů.

Obavy o férové rozdělení peněz vyjádřila opozice poté, co se šéfové tří největších sportovních klubů v Libereckém kraji obrátili na představitele svých měst i kraje se žádostí o finanční podporu mládežnického sportu. Předseda jabloneckého fotbalového klubu Miroslav Pelta, jeho liberecký kolega Ludvík Karl i šéf libereckých Bílých Tygrů Petr Syrovátko označili ve společném prohlášení situaci s financováním sportu mládeže v regionu za kritickou.

„Každý rok jdeme do sezóny s několikamilionovým mínusem, přitom do změny loterijního zákona jsme byli schopni v mládežnickém klubu hospodařit vyrovnaně. Takovou situaci nedokážeme dlouhodobě udržet a je nutné najít řešení,“ uvedl Miroslav Pelta za jablonecký fotbal.

Rozdělení 20 milionů však není podle hejtmana Martina Půty (SLK) reakcí na jejich výzvu. "O větší podpoře sportu diskutujeme už od loňského roku," řekl na jednání.

Obavy z nejasných pravidel dnes vyjádřila třeba opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj). "Jako nepřijatelné považuji i to, že tři členové rady kraje se nechali pozvat od jednoho z žadatelů na fotbalový zápas do Amsterdamu," řekla na jednání. Mluvila o Lence Kadlecové (ČSSD), Marku Pieterovi a Vladimíru Mastníkovi (oba Starostové pro Liberecký kraj), o jejichž "sponzorované výletu" s jabloneckými fotbalisty dnes informoval server CNI. Všichni ale popírají, že by se nechali na fotbalový výlet pozvat a doložili hejtmanovi i účtenky. Pieter a Kadlecová se přesto v hlasování o dotaci zdrželi.

„V době čerpání řádné dovolené se musím asi ptát, kam můžu jít a kam ne a co si můžu zaplatit,“ napsal na svůj facebook Pieter.

Nový dotační program by měl být zaměřen zejména na podporu sportovních aktivit dětí a mládeže v těch sportovních klubech, které dosahují výsledků a reprezentují kraj v nejvyšších soutěžích jednotlivých sportovních svazů. "Pevně doufám, že peníze nepůjdou jen fotbalistům nebo hokejistům, ale že na podporu dosáhnou i další, neméně významní a úspěšní sportovci. Máme například výborné novoborské šachisty, českolipské plavce, skvělé jablonecké biatlonisty či liberecké lyžaře, judisty, tenisty a mnohé další. Ti všichni mají možnost na peníze dosáhnout," řekl hejtman.

S využitím ČTK

Štítky Liberecký kraj, sportovní klub, peníze, fotbal, FC Slovan Liberec, FK Baumit Jablonec, Miroslav Pelta, Marek Pieter, Ludvík Karl, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé rozdělí sportovním klubům dalších 20 milionů  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.