Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Liberec opraví chátrající tunel pod sjezdovkou na Ještědu

Liberec na takzvané televizní cestě na Ještědu opraví tunel, který vede pod hlavní sjezdovkou lyžařského areálu. Ocelová konstrukce tubusu je takřka v havarijním stavu. Tubus je deformovaný po celé délce, místy je prohyb až 49 centimetrů. Silnice slouží k zásobování sportovního areálu a jako přístup ke skokanským můstkům.

"Je to na hraně havarijního stavu, nesnese to odkladu. Ještě do zimy se začne se zemními pracemi," uvedl náměstek primátora Tomáš Kysela (ANO).

Tunel je ve svahu na cestě, která vede k zázemí Sportovního areálu Ještěd a ke skokanským můstkům. Nad ním vede sjezdovka F10 Pod Lany. Mimoúrovňové křížení zabraňuje střetům lyžařů s auty. Před deseti lety tam jedna lyžařka po srážce s vozem zemřela. Tunel se na Ještědu stavěl v rámci příprav na lyžařské mistrovství světa v klasickém lyžování, které se v Liberci konalo v roce 2009.

Ocelová konstrukce tubusu nezvládá váhu zeminy, která je nad ní. "Je tam o 70 centimetrů (zeminy) více, než na jakou byla projektována," uvedl primátor Tibor Batthyány (ANO). Více hlíny se tam podle něj zřejmě dostalo, když Sportovní areál Ještěd odstraňoval zlom na sjezdovce.

Ještě před zimou se část zeminy odtěží, aby se snížil tlak na tubus. Odhadem na to bude potřeba 800.000 korun. Lyžování ani zásobování areálu by podle Kysely nemělo být ohroženo. "Průjezdná nebude cesta jen v době prací," uvedl Kysela. Půjde jen o provizorní opravu, komplexní musí město teprve připravit. "Technické řešení se bude hledat," řekl Kysela. Jednou z variant je, že se dovnitř tubusu umístí ještě jeden, menší.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, sjezdovka, Ještěd, tunel, ANO 2011, zemina, Sportovní areál Ještěd a.s., Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec opraví chátrající tunel pod sjezdovkou na Ještědu  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.