Počasí dnes17 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Pod Ještěd míří necelá tisícovka chorvatských fanoušků

Na cestu do Liberce se podle posledních informací připravuje zhruba osm stovek fanoušků chorvatského Hajduku Split, který se ve čtvrtek střetne s domácím Slovanem. Spolu s fanoušky se pod Ještěd chystají i dva chorvatští policisté, kteří budou pomáhat stovkám českých policistů v terénu.

„Pro chorvatské fanoušky také připravili liberečtí policisté informační leták, prostřednictvím kterého získají ve svém rodném jazyce informace typu, jaké jednání je vnímáno jako protiprávní, co je povoleno, co je zakázáno, základní telefonní čísla na základní složky - policii, hasiče a zdravotníky, apod. Na druhé straně letáčku pak bude k dispozici mapa s důležitými místy - centrum města, nejbližší cesta na stadion, samotný stadion a  místa k parkování autobusů a osobních vozů,“ řekla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

PSALI JSME: Chorvatská Torcida míří do Liberce. Připravte se na omezení

Podle policie se budou chorvatští fanoušci sjíždět do Liberce už od ranních hodin. Po většinu dne by se tak měli pohybovat po centru Liberce. V této souvislosti mluvčí Slovanu Lukáš Váňa ještě připomněl, že ve čtvrtek, v den zápasu, se už fanouškům nebudou prodávat lístky na utkání. "Poslední možnost k zakoupení je tak středa do 18:00 hodin," řekl Váňa a dodal: "Na stadionu bude z důvodu zajištění bezpečnosti také zvýšený počet pořadatelů a pracovníků bezpečnostní agentury, kteří budou v úzkém kontaktu s policisty."

Na chorvatské fanoušky budou dohlížet policisté ze čtyř krajů, městští strážníci i vrtulník. A proč takové manévry? Hajduk Split nikdy neoslňoval na evropské scéně zázračnými výsledky. Má ale něco, čím se nemůže pochlubit žádný jiný evropský klub. Chorvatskou Torcidu, tedy jejich fanklub, znají fanoušci po celém světě. Není jen fanklubem, ale také profesionálně fungující organizací, která má svého tiskového mluvčího, sekretáře, redaktora, své právníky. „Na takové úrovni nefunguje ve světě fotbalových fanoušků nikdo. Zde se nabízí otázka, zda li se skutečně hlavní představitelé Torcidy živí klubovým fanatismem,“ píše web Supporters.cz.

Několik desítek fanoušků Hajduku se na plný úvazek věnuje zaměstnání v Torcidě, kdy jsou podle tabulek a hodnosti v organizaci placeni. „Členství v Torcidě je také dlouhá léta v Dalmácii považováno za jakýsi společenský status, a kdo je v Torcidě, je lidově řečeno na vesnici něco víc. Několik fanoušků je i v samotném vedení Hajduku,“ dodává web.

Hajduk Split hrál v Česku naposledy loni v září. Přípravné utkání proti Slavii ale musel rozhodčí předčasně ukončit, neboť příznivci obou klubů vběhli na hřiště. Pražská policie před zápasem zadržela kvůli výtržnostem tři příznivce chorvatského týmu.

Štítky Ještěd, Liberec, policie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod Ještěd míří necelá tisícovka chorvatských fanoušků  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.