Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Sen jménem Evropská liga je u konce. Slovan podlehl Marseille 2:4 a končí

Sen o jarní části pohárové Evropy se v Liberci rozplynul. Fotbalistům Slovanu se nepodařilo napodobit výsledek z Marseille, kde senzačně vyhráli 1:0 a na domácí půdě v rozhodujícím utkání prohráli s francouzským soupeřem 2:4. K postupu potřebovali jakékoliv vítězství. Evropská liga se tak v Liberci na jaře hrát nebude.

Do první velké šance se liberečtí dostali po necelé čtvrthodině hry. Jefremov se probojoval s balonem až do vápna, kde neměl příliš prostoru. Přihrál proto na Sýkoru, který už nestihl vystřelit.

O minutu později zahrozili první velkou šancí hosté. Ti se na rozdíl od libereckých nemýlili. Floprech nepřesně přihrál jednomu z hráčů a jeho přihrávky se ujal Barrada. Ten našel Batshuayia, který nekompromisně poslal balon za záda Koubka.

Po půl hodině hry se mohlo být v Liberci veseleji. Fotbalisté Slovanu se z volného kopu snažili přímo ohrozit branku Marseille. Zatímco stadion křičel gól, míč skončil jen na boční síti.

A bylo ještě hůř. Další chyba libereckých znamenala druhý gólový úspěch hostů. Po chybě ve středu hřiště se proti brance rozběhl N´Koudoua, kterému stal v cestě pouze brankář Koubek. Padajícího brankáře francouzský záložník bez větších problémů prostřelil.

Řada diváků se po začátku druhého poločasu ještě nestihla vrátit na svá místa a tři stovky skandujících fanoušků Marseille se radovaly potřetí. Abdelaziz Barrada pohotově vystartoval napříč libereckou půlí a po brejku překonal Koubka.

První vstřelenou branku si mohli fotbalisté Slovanu připsat vzápětí, kdy z hranice vápna střílel Shala. Ten však mířil těsně vedle tyče.

S ubývajícím časem se začalo tempo na hřišti zpomalovat, jakoby se oba týmy smířily s výsledkem 0:3. V poslední čtvrthodině ale liberečtí zabojovali ze všech sil.

Patnáct minut před koncem snížil na 1:3 Marek Bakoš, který střelou doprostřed brány proměnil penaltu. O pár sekund později přidal druhou branku Josef Šural. Ten si naběhl na Jefremovův centr z pravé strany a v zakoneční se nemýlil. 2:3 a bylo zaděláno na drama.

Fotbalisté Slovanu se v závěru neustále tlačili dopředu, ale třetí branku už nepřidali. Remíza by navíc v konečném boji o postup stejně nic neznamenala. Naopak, po chybě Hovorky zvýšil na konečných 2:4 Ocampos. Liberečtí se tak po prohře rozloučili s Evropskou ligou.

„Jsme velmi šťastní. Myslím, že je to zasloužený úspěch. Hráči několik týdnů pracovali a dnes nás potkal nejlepší okamžik, co mohl,“ poznamenal po dnešním utkání trenér Marseille Míchel.

Utkání se nehodnotilo jednoduše pro libereckého trenéra. „Zápas jsme odehráli jinak než jsme chtěli. V první poločase jsme poztráceli spoustu míčů a pouštěli jsme soupeře do brejků. Klíčová situace byla za stavu 0:0, kdy jsme neproměnili šanci. Soupeř pak dal dva góly. Pak nám utekl začátek druhého poločasu,“ shrnul po zápase trenér Slovanu Jindřich Trpišovský a dodal: „Jsem nesmírně šťastný, že jsme dokázali zápas zdramatizovat pro lidi, co přišli. Dali jsme dva góly a dokázali jsme sahat po remíze. Bohužel jsme v závěru dostali čtvrtý gól, což je taková smutná tečka.“

Zklamání bylo po utkání vidět také na brankáři Tomášovi Koubkovi. "Marseille měla kvalitu. Možná někdo očekával, že utkání proběhne tak, jako když jsme je porazili u nich. Oni ale předvedli fotbal, který se teď hraje. I když byl těžký terén, tak se snažili hrát a byli lepší na míči. Potrestali defacto každou naší chybu. Myslím, že jsme celý zápas tahali za kratší konec, proto jsme dostali góly. Takovéhle kluby můžete porazit, ale ne porážet," uzavřel. 

Slovan Liberec - Olympique Marseille 2:4 (0:2)

Branky: 75. Bakoš (pen.), 76. Josef Šural (Jefremov) – 14. Batshuayi (Barrada), 42. N´Koudou (Barrada), 49. Barrada (Manquillo), 90+4. Ocampos. Rozhodčí: Schörgenhofer - Kolbitsch, Brandner (AUT). ŽK: 28. Bakoš, 35. Pavelka, 82. Jefremov, 85. Bartošák – 27. Mandanda, 33. Cabella, 87. Romao. Diváci: 9700.

Sestavy: Liberec: Koubek – Coufal, Hovorka, Švejdík, Bartošák – Pavelka (C) – Jefremov, Folprecht (60. Rabušic), Shala (66. Josef Šural), Sýkora (89. Kerbr) – Bakoš. Marseille: Mandanda (C) – Manquillo, N´Koulou, Rolando, Mendy – Isla, Romao – Barrada, Cabella (54. Silva), N´Koudou (65. Sparagna) – Batshuayi (72. Ocampos)

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Olympique de Marseille, FC Slovan Liberec, Evropská liga UEFA, Bílí Tygři Liberec, fotbalista, Abdelaziz Barrada, Tomáš Koubek, Evropa, Marek Bakoš, Josef Šural

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sen jménem Evropská liga je u konce. Slovan podlehl Marseille 2:4 a končí  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.