Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sen o postupu se rozplývá. Slovan podlehl italské Fiorentině 1:3

Jen fotbalový zázrak může fotbalistům Slovanu zajistit účast v jarní části Evropské ligy. Liberečtí fotbalisté nestačili ve čtvrtek večer na italskou Fiorentinu, když třikrát inkasovali a jedinou branku domácích vstřelil Petr Ševčík. Liberečtí přitom k zachování postupové naděje potřebovali neprohrát.

Sen o vítězství se fotbalistům Slovanu začal rozplývat už v osmé minutě. Chorvat Nikola Kalinič, který postrašil gólmana Dúbravku už v úplném úvodu, se odhodlal k další střele v pokutovém území, kde se dostal až k jeho noze míč. Tentokrát se ale nemýlil a bez větších problémů poslal balon do sítě k pravé tyči.

A bylo hůř. Slovan se v úvodu do větších šancí dostával jen sporadicky a v prvním poločase vystřelil mezi tři tyče jen dvakrát. Proti byl vždy rumunský brankář Cirpian Tatarusanu. Fiorentina nevýrazný Liberec potrestala záhy. Kalinič si po další čtvrthodině naběhl za obranu po zazmatkování Karafiáta, který se nepochopil s Dúbravkou a nechal útočníka Fiorentiny nepokrytého. S libereckým gólmanem si Kalinič poradil bez problémů a navýšil na 2:0.

"V první půli jsme nehráli vůbec dobře a Fiorentina byla jasně lepší. Vytvořila si tři stoprocentní šance a dvě proměnila. My jsme hodně hráli bez balonu, oni měli lepší pohyb. My byli všude pozdě. Fiorentina byla v první půli jinde a zaslouženě vedla 2:0," shrnul trenér Jindřich Trpišovský.

Liberečtí se ale v druhém poločase pokusili o zvrat. V jednapadesáté minutě prověřil prudkou střelou brankáře Fiorentiny Breite. Vyražený balon se dostal na hlavu Coufala, který mířil mimo.

Domácí fanoušci se ale mohli začít radovat půl hodiny před koncem. Gólman  Tatarusanu zvládl balon z rohu opět jen vyrazit, tentokrát na nohu Ševčíka. Ten nezazmatkoval a do prázdné části brány zakončil.

Snížení na 1:2 libereckým vlilo čerstvou krev do žil. Blízko srovnání byl Navrátil, který přeloboval Tatarusana a později Breite vypálil dělovku přímo do míst, kde brankář Fiorentiny stál.

Euforie z kontaktního gólu vyprchala dvacet minut před koncem. Zatímco se fotbalisté Slovanu tlačili dopředu, hosté využili rychlého brejku. Babacar si poradil s obranou Slovanu a přidal třetí gól Fiorentiny.

"V druhé půli jsme šli hodně do rizika, napadali jsme nejvýš, co to šlo. Z toho rezultoval tlak a i branka na 1:2. V momentě, kdy tlak vrcholil, hráli jsme dobře a trošku bylo ve vzduchu i vyrovnání, jsme udělali triviální chybu v rozehrávce. Soupeř kvalitou dohrál brejk a bylo po zápase," dodal kouč a uzavřel: "První gól jsme dostali po třech odrazech, při druhém neodkopneme míč a při třetím jim takhle namažeme. Máme jeden bod po třech zápasech a dostali jsme se do složité situace. Už nesmíme prohrát ani v jednom ze tří zbylých utkání."

V úplném závěr šel ze hřiště Radim Breite, který vyfasoval druhou žlutou kartu za faul.

Liberec si tak čtvrteční prohrou značně zkomplikoval šanci na postup do jarní části Evropské ligy. Pokud chce vůbec přemýšlet nad možným postupem, měl by v dalších utkáních naplno bodovat. I tak by zůstala šance na postup v rovině teorie. "Mrzí to hodně. Něco jiného by bylo, kdybychom prohráli s tím, že by byli lepší a neměli bychom na ně. Takhle je to špatné. Celý druhý poločas Fiorentinu tlačíme, což je sice pro naše sebevědomí dobré, ale výsledek je 1:3. Letos se s tím potýkáme celou sezonu. Hrajeme celkem dobře, možná lépe než vloni v Evropské lize, ale výsledky tomu neodpovídají. Škoda, že jsme jim to takhle usnadnili," doplnil záložník Zdeněk Folprecht.

FC Slovan Liberec - AFC Fiorentina 1:3 (0:2)

Branky: 58. Ševčík (Karafiát) – 8. N. Kalinić, 23. N. Kalinić (Astori), 70. Babacar (Tello).Rozhodčí: Gözübüyük – van Dongen, Goossens (všichni Nizozemsko). ŽK: 12. Breite, 18. Karafiát, 54. Navrátil – 50. Tomović, 67. Valero, 81. Bernardeschi. ČK: 84. Breite. Diváci: 9 037.

Sestavy: Liberec: Dúbravka – Coufal (C), Hovorka, Karafiát, Sýkora – Breite – Vůch, Ševčík, Folprecht, Navrátil – Komličenko. Fiorentina: Tătăruşanu – Tomović, Astori, Gonzalo Rodríguez (C) – Cristóforo, Badelj, Valero, Vecino, Olivera – Babacar, N. Kalinić

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky ACF Fiorentina, FC Slovan Liberec, fotbalista, Petr Ševčík, Evropská liga UEFA, Nikola Kalinić, Radim Breite, Bílí Tygři Liberec, Dúbravka, Zdeněk Folprecht

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sen o postupu se rozplývá. Slovan podlehl italské Fiorentině 1:3  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.