Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Finanční dostihy s Pardubicemi nebo Spartou majitel Tygrů Syrovátko odmítl. Nechceme se toho účastnit, řekl

Liberečtí hokejisté se připravují na novou sezonu, která pro ně začne už příští týden na ledě brněnské Komety. Klub musel reagovat na několik zranění a v závěru přípravy přivedl dva mladé hráče. Na tiskovou konferenci přes startem soutěže pak přišel i majitel klubu Petr Syrovátko, který letos slaví jubileum – klub pořídil přesně před třiceti lety.

Jak vnímáte těch třicet let? Jak dlouhá je to doba a kolik vrásek vám z hokeje přibylo?
Třicet let, to jsou tři dekády. Uběhlo to ale velmi rychle. Je hezké se otočit. Měl jsem velké štěstí, že jsem se obklopil lidmi, kteří tu tygří cestu prošlapali a dokázali i určovat.

Kdy vám bylo nejhůř?
Asi při tom posledním barážovém zápase s Boleslaví, který jsme nakonec vyhráli 2:0. To byla situace, kdy se nám hodilo hlavou, co se stane, když ten zápas nezvládneme. Celá ta sezona tehdy byla rozsekaná.

Jaké jsou ambice klubu? Můžete se zúčastnit finančních dostihů se Spartou a Pardubicemi?
Stoprocentně můžu říct, že se toho nechceme zúčastňovat. My to nechceme a dělat nebudeme.

Můžete se vrátit k momentu, kdy jste na lavičku dal tehdy velmi mladého Filipa Pešána?
Filip mně imponoval od samého začátku po jeho nástupu do organizace. Nejprve jako trenér mládeže. Filip se lišil tím, že chtěl některé věci měnit a sám si o ně přišel ke mně říct. Představil mi koncept toho, co by chtěl měnit, co viděl venku. Jedna z těch věcí byl scouting a stahování talentů do Liberce. Pak se stal jedním z nejmladších trenérů extraligy. Pak byl asistentem i proto, že se necítil být hlavním koučem. Filip pak měl jednu a půl sezony v Benátkách, kde perfektně splnil, co jsem chtěl. Pozici si postupně vybudoval a v památné mistrovské sezoně se mu povedlo tým poskládat.

Tygři mají nového kapitána Tomáše Filippi. „Je to pro mě ohromná čest. Cítím se skvěle. Nebudu se snažit něco extra měnit na ledě, ale budu chtít ještě víc jít příkladem v kabině. K tomu, aby někdo zařval, nebo řekl něco, co cítí, nemusíte být kapitán. Ale zase nechci každou přestávku něco v kabině říkat a promlouvat někomu do duše. Když to ale bude potřeba určitě něco řeknu,“ řekl vítěz kanadského bodování loňské sezony.

Když Pešán končil ve Švýcarsku, věděl jste hned, že ho budete chtít zpátky?
S Patrikem Augustou jsme byli sladění už někdy od Vánoc, že na konci sezony v Liberci skončí a od Liberce si odpočine, aby získal nadhled. Ale máme k sobě blízko. S Filipem se to přihodilo v ten den, kdy byla reprezentační přestávka v Česku i Švýcarsku. Seděli jsme spolu, bavili se o budoucnosti a Filip věděl, že za sebou mají špatnou sérii. V Ajoie podlehli tomu, aby se něco změnilo, a to většinou odchází trenér. My jsme se pak spolu dohodli.

Za těch třicet let jste musel investovat obrovské prostředky. Nelitujete, že hokej není fotbal? Prodejem hráčů byste nyní možná byl v plusu.
Tak jak se snažíme dostávat hokej z červených čísel marketingem a péčí o fanoušky, tak pokud by to bylo posílený prodeji hráčů, které jsou ve fotbale, tak by to bylo bezpochyby dobré. Ale bylo to moje rozhodnutí. Miluji hokej, vyrostl jsem na něm, a dokonce bych řekl, že mu trochu rozumím a umím se na něj podívat. Ekonomickou část odvíjím v jiné části pracovního dne. Je to pro mě relax, ačkoliv to stojí velké peníze, ale nepovažuji je za ztracené peníze. Když tu máte 300 dětí, tak se podílíte na tom, že vychováváte lepšího člověka.

Kde chcete mít tygry za pět až deset let?
Pokračovat v cestě s mládeží, zdokonalovat trenéry a vytvářet prostředí tak, aby ti, co odsud odešli, aby se sem rádi vraceli a určovali směr sportovní a životní. Máme hodně kluků ve velkých ligách, kteří by se mohli vrátit a pomohli nám vylepšit a zdokonalit prostředí.

Pešán: Extraliga bude zajímavá, návraty hráčů ji zdobí

Jak hodnotíte stav kádru před úvodem extraligy?
Jsme moc rádi, že se vrací hráči, kteří prošli naší organizací a jsou spokojení s tím, jak funguje náš klub a vrací se do Liberce. Jsem rád, že můžeme přivítat trojici Musil, Kváča, Šimek. Reagujeme na zranění a doplnili nás Peterek a Jansa. Uvidíme, jestli s nimi prodloužíme kádr do konce sezony. Jinak je kádr kompletní.

Co se vám honí hlavou v případě sestavy? Jak to vypadá se zraněnými?
Nejblíž do sestavy má Michal Bulíř, ale ještě nevíme, jestli stihne začátek. Jeden zápas stopku má také ještě Oscar Flynn. Jak poskládat sestavu je předmětem debaty realizačního týmu na denní bázi. Snažíme se tým v závěru zklidnit a připravit na ligu.

Co můžeme od posil čekat?
Pevně věřím, že to budou jedni z nejlepších hráčů na své pozici v rámci celé ligy. O Radimu Šimkovi jsem stoprocentně připravený a Petr Kváča s Danielem Králem vytvoří jednu z nejlepších dvojic v lize. Adam Musil nás už přesvědčil, že bude klíčovým hráčem týmu.

Do extraligy se vrací řada hráčů. Jaký bude letošní ročník?
Z pohledu fanouška bude velmi zajímavá. Návraty takhle velkých jmen do extraligy ji zdobí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Bílých Tygrů Liberec

Štítky bílí tygři, hokej, liberec, syrovátko, pešán, filippi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finanční dostihy s Pardubicemi nebo Spartou majitel Tygrů Syrovátko odmítl. Nechceme se toho účastnit, řekl  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.