Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

6 + 1 důvodů, proč strávit poslední prázdninový víkend na letní Jizerské

V zimě na běžkách, v létě po svých. Už 31. srpna proběhne v Bedřichově závod Běhej lesy Jizerská. Ještě nemáte jasno, co s posledním prázdninovým víkendem? Přinášíme vám 6 + 1 důvodů, proč vyrazit právě na trasu legendárního zimního závodu. Ultramaratonská trasa už svou kapacitu naplnila, ale stále si můžete zaběhnout trasy na 12 či 23 km.

1. PŘÍRODA PRO KAŽDÉHO

Jizerské hory znáte. V létě i v zimě nabízejí krásné výhledy a nekonečné lesy. Zvlášť těm, co žijí ve městě, přijde vhod vyměnit alespoň na víkend smog a benzínové výpary za čistý vzduch chráněné krajinné oblasti. V zimě se tudy prohání tisíce běžkařů v obou směrech, a když sleze sníh, můžeme tyto široké stezky využít i my, kteří běháme po svých. Odpadnou strkanice a nebezpečné předbíhání a každý si bude moci běžet svým tempem, aniž by někomu překážel nebo ho naopak někdo zdržoval. Přestože se závod poběží v horách, nemusíte se obávat náročných terénů a trailů. A je jedno, jestli se chcete jen zlehka proběhnout nebo si sáhnout na dno, Jizerská uspokojí každého. Pokud chcete běžet nenáročnou trať vhodnou i pro začátečníky, je pro vás ideální 12 km. Jestliže se chcete pořádně proběhnout a vidět to nej z Jizerek, 23 km vás určitě nadchne. A pro největší borce, kteří se toho nebojí, je tu ultramaratonská trasa na 50 km, která vás zavede až na Jizerku, ta už má ale kapacitu naplněnou.

2. SOUČÁST TRADICE

Jizerská 50 je tradiční lyžařský závod, kterého se účastní největší hvězdy běžeckého lyžování i běžkařští amatéři. V únoru Jizerskou žije celý Bedřichov i široké okolí. Letní varianta tohoto klasického zimního závodu vám dává příležitost prohlédnout si ikonická místa Jizerských hor bez sněhové pokrývky. Zkraťte si čekání na zimní Jizerku a vyrazte v jejích stopách o posledním srpnovém víkendu.

Přihlásit na závod se můžete zde

3. DOPRAVNÍ DOSTUPNOST

Hromadnou dopravou skoro až na start? Z Liberce i Jablonce nad Nisou jezdí pravidelné autobusy a cesta trvá kolem 30 minut. Na vzdálenost se v tomto případě opravdu vymlouvat nedá.

4. ŠPIČKOVÝ SERVIS

Bojíte se, že by vám mohlo při závodě dojít? Teď už nemusíte! Na trase 12 km se můžete občerstvit 4x, na trase 23 km 5x a na ultramaratonské trase 50 km dokonce 11x včetně cílové občerstvovačky. Zázemí závodu nabídne i další formy občerstvení, v Birell stanu budete moci doplnit alko i nealko tekutiny. Před i po závodě budete mít možnost nechat se zatejpovat od profesionálů. V cíli obdržíte krásnou dřevěnou medaili a SMS se svým časem a výsledkem. Těšit se můžete také na své fotografie ze závodu a diplom zdarma ke stažení. V tombole můžete po závodě vyhrát horské kolo Scott.

5. RODINNÝ VÍKEND

I malí špunti mohou závodit. Na děti do 15 let čekají tratě na 500 m a 1 km. Vítězové se mohou těšit na pěkné ceny. Během vašeho závodu se snadno zabaví v Úschovně dětí od Lesů ČR, kde je pohlídají zkušené vychovatelky. Běhej lesy Jizerská zní jako dobrý způsob, jak se rozloučit s prázdninami, ne?

6. TÝMOVÉ SOUTĚŽE

Někdo si radši jede na vlastní triko a běží sám za sebe. Ale sdílená zábava je dvojnásobná zábava. Dejte dohromady partu kamarádů, postavte tým a společně se pokuste strávit na trati co nejvíc času. Tak jednoduchá jsou pravidla kategorie Slow motion. Platí zde, že čím větší tým postavíte, tím větší šanci na výhru máte! Smíšené páry mohou soupeřit v kategorii Tandem, podmínkou je, aby jeden člen týmu běžel 12 km a druhý 23 km.

Navíc je tu další unikátní soutěž - můžete se stát Králem nebo Královnou Jizerek! Do prémiové bodovací soutěže o Krále a Královnu Jizerek se započítávají výsledky ze zimní Jizerské 50 a Běhej lesy Jizerská v jednom roce. V bodování je zohledněna délka trasy, počet závodníků (zvlášť muži a ženy), který se na danou trať vydal, a umístění dle pohlaví.

KRÁSA POMÁHAT

A máme jeden krásný důvod navíc. My se můžeme pohybovat a sportovat téměř, jak se nám zlíbí. Jsou mezi námi ale lidé, kteří tolik štěstí v životě neměli. Při registraci na závod máte možnost vybrat si, jestli a jakou částkou chcete pomoci. Tentokrát budeme pomáhat pětileté Leonce, která se předčasně narodila drogově závislé matce. Ta o ni neměla zájem, z toho důvodu má Leonku ve své péči její babička. Leončin start do života nebyl vůbec jednoduchý, měla jen pramalou šanci na přežití. Má velké problémy s motorikou, ve svých 5 letech pouze leze po čtyřech a ve všem je zcela závislá na péči druhé osoby. Vybereme společně dostatek peněz, aby Leonka mohla absolvovat měsíční rehabilitační pobyt, který ji posune zase o kus dál a blíž k jejím prvním krůčkům?

Tisková zpráva

Štítky Běhej lesy, Jizerská 50, les, zima, běh na lyžích, Jizerské hory, Bedřichov, Jizerská padesátka, Lesy České republiky

6 + 1 důvodů, proč strávit poslední prázdninový víkend na letní Jizerské  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.