Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2020: V Libereckém kraji zřejmě povládne SLK s ODS a Piráty

V Libereckém kraji bude nejspíše vládnout koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s ODS a Piráty. Strany se shodly po jednání v pondělí večer, podrobnosti dohody oznámí v úterý ráno, řekli zástupci všech tří stran.

„K dosažení dohody jsou potřeba ještě nějaká jednání, nějaké domácí úkoly, které musíme do zítřka (úterý) splnit," řekl lídr SLK a dosavadní hejtman Martin Půta.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli s výrazným náskokem a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel a Piráti a ODS po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři křesla. K většině by Starostům stačilo spojit se s jednou z dalších úspěšných stran, taková koalice by ale podle Půty byla křehká. Ve spojení s ODS a Piráty budou mít pohodlnou většinu 32 mandátů.

Předběžně se hovoří o formátu, kdy by starostové měli v devítičlenné krajské radě pět křesel a po dvou ODS a Piráti. „Zítra (v úterý) budeme informovat o formátu a dalších podrobnostech dohody," uvedl Půta.

Lídr ODS Dan Ramzer potvrdil, že při večerním jednání nastala shoda. „Pravděpodobně budeme společně vládnout," uvedl Ramzer. Dohodě jsou naklonění i Piráti, kteří za ideální variantu pro sebe považovali dvojkoalici s vítěznými starosty a měli vůči spojení s ODS výhrady. „Došlo ke změně," uvedl krajský lídr Pirátů Zbyněk Miklík. Ani on nechtěl zatím sdělit podrobnosti. „Schůzka probíhala dobře a detaily bych řekl až zítra (v úterý)," dodal.

I před čtyřmi lety vyhráli krajské volby v Libereckém kraji starostové, když jim dala hlas téměř třetina voličů a získali v zastupitelstvu 18 míst ze 45. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty, třetí byli komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládla koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady měla 35 křesel.

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ODS, Piráti, volby, kraje, Starostové, Liberecký kraj, Česká pirátská strana, Starostové pro Liberecký kraj, koalice, Martin Půta, křeslo, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: V Libereckém kraji zřejmě povládne SLK s ODS a Piráty  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.