Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Volební místnosti se opět otevřely. Lidé vybírají zastupitele a na Liberecku i senátora

Volební místnosti se opět otevřely. Obyvatelé Libereckého kraje druhý den rozhodují o novém složení zastupitelstev obcí a měst a na Liberecku také o senátorovi. Volební lístek mohou vhodit do volební urny dnes do 14 hodin.

Volební účast za první den voleb byla podle odhadů v Libereckém kraji do 25 procent. V Liberci v komunálních volbách kandiduje 379 kandidátů, nakonec jich je o dva méně, než původně, zmocněnec strany Právo Respekt Odbornost (PRO) po registraci odvolal dvě kandidátky. Nekandidují tak dvě zdravotní sestry Michaela Ares, která byla na 19. místě, a Tereza Bártová s číslem 25.

Jinak se v krajském městě Liberec o hlasy voličů uchází deset kandidátek, vítězství obhajují Starostové pro Liberecký kraj, druhé volební období chce být primátorem Jaroslav Zámečník. Velké ambice má ODS, která po minulých volbách také byla ve vládnoucí koalici. Uspět chce i ANO nebo Liberec otevřený lidem, který se pro tyto volby spojil s kandidáty Změny pro Liberec. Do zastupitelstva chtějí ale také poprvé Piráti a SPD. 

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Přišla asi čtvrtina voličů

První den komunálních a senátních voleb je u konce. V obou typech voleb mají letos voliči na výběr z nižšího počtu kandidátů než při předchozích volbách. Mezi prvními voliči byli tradičně lídři politických stran. Zájem o volby se ale nijak...

Na Liberecku se rovněž volí senátor, o post v horní komoře parlamentu se uchází čtyři kandidáti. Post obhajuje Michael Canov (Starostové pro LK), který je velkým favoritem i letos. Do senátu ale chce i končící náměstkyně primátora v Liberci Radka Loučková Kotasová (ANO), Martina Motshagen (ODS) a Svatopluk Holata (SPD).

O místo v devětatřicetičlenném zastupitelstvu se v krajském městě uchází 133 žen a 246 mužů. Průměrný věk kandidátů se zvýšil ze 47,68 roku ve volbách 2018 na 51,66 roku. Nejstarším kandidátem je 92letý důchodce František Mlčoch na 37. místě kandidátky KSČM a Podještědská levice. Nejmladším kandidátem je devatenáctiletý Lubomír Polák na 34. místě kandidátky Pirátů. Ti jdou v krajském městě do voleb poprvé.

Před čtyřmi lety vyhrála volby v Liberci s výrazným náskokem kandidátka Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL, hlasovalo pro ni 32,1 procenta voličů, v končícím zastupitelstvu má díky tomu 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, které získalo 11 mandátů. Změna pro Liberec obsadila šest křesel a za ní skončila ODS se čtyřmi mandáty. Uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) má dva zastupitele. Na koalici se dohodli vítězní starostové s ANO a ODS, v zastupitelstvu mají pohodlnou většinu 31 hlasů.

Volby končí ve 14 hodin, pak začne sčítání komunálních o senátních voleb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Liberecký kraj, Liberec, volby, ODS, ANO 2011, krajské město, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Volební místnosti se opět otevřely. Lidé vybírají zastupitele a na Liberecku i senátora  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.