Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: Jednání o koalici začala. Primátor Zámečník vyloučil spolupráci s SPD

V krajském městě se ještě v sobotu večer rozběhla první jednání a oťukávání. Zatímco před čtyřmi lety byla situace poměrně přehledná a koalice se dohodla velmi rychle, nyní budou jednání zřejmě složitější.

Jak je zvykem, jednání zahájil vítěz voleb, tedy Starostové pro Liberecký kraj. Podle něj jako nejstabilnější vychází pokračování na stávajícím půdorysu koalice s ANO a ODS. „Vše se ale odvíjí od povolebních vyjednávání a podle souladu volebních programů. Nechceme si jen sednout do zastupitelstva a rozdělit si vládu. Chceme plnit volební program, který od nás voliči čekají,“ uvedl Jaroslav Zámečník, který vyloučil jen spolupráci s SPD. „S touto stranou jít v žádném případě nechceme,“ dodal.

Jenže část politiků by ANO v koalici vidět nechtěla. „Úkolem bude vytvořit koalici, která bude jednotlivá města řídit zodpovědně. Nelze z nich asi vymazat strany se silným výsledkem, na druhou stranu je naší povinností udělat koalice, které hnutí ANO nebudou dlouhodobě posilovat,“ naznačil hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

VOLBY 2022: V České Lípě vítězí opět ANO, Volba pro Semily se udržela. ODS v Jablonci propadla

V okresních městech zvítězila většinou stávající hnutí, třeba v Jablonci nad Nisou ale většinou silná ODS propadla. Překvapivě drtivé vítězství má za sebou ANO v České Lípě, loni to bylo těsné s Živou Lípou. Hejtman Martin Půta (Starostové pro...

ANO je pokračování spolupráce s SLK ve vedení krajského města otevřeno. „Myslíme si, že i pro spoustu rozjednaných a rozjetých projektů by to byla výhoda, zatím to ale bylo hodně rámcové jednání, bylo to takové oťukávání, my se musíme také dohodnou v rámci zastupitelského klubu," řekla Šárka Prachařová, která kandidátku ANO v Liberci do voleb vedla. S podporou voličů je spokojena, ANO získalo stejný počet mandátů jako před čtyřmi lety. „Pohybujeme se v baště SLK a je tu i silné působení pana hejtmana, takže jsme s tím výsledkem spokojeni," dodala.

Zklamaní jsou v liberecké ODS, která očekávala vyšší výsledek než devět procent a čtyři mandáty, do vyjednávání o nové koalici se ale zapojila také.

VOLBY 2022: Do druhého kola senátních voleb postupují Michael Canov a Radka Loučková Kotasová

Na Liberecku se kromě komunálních voleb konaly i ty senátní. Utkali se čtyři kandidáti, do druhého kola nakonec postoupil favorit Michael Canov (Starostové pro LK) a Radka Loučková Kotasová (ANO). Kandidátka koalice SPOLU Martina Motshagen (ODS)...

A lepší výsledek očekával i Liberec otevřený lidem (LOL), který získal přes třináct procent hlasů a bude mít šest zastupitelů. „Měli jsme vyšší cíle, to je potřeba říci. Uvidíme, co se z toho nakonec poskládá,“ řekl lídr uskupení Jaromír Baxa. Ten chce počkat, co z jednání vyplyne. „My nejsme ti, kteří by někoho měli oslovovat o spolupráci, takže to pak bude na těch vítězných stranách. Máme nějaké programové priority, o které nám jde a tím, že jsme o nich jednoznačně komunikovali už před volbami, tak si myslím, že naši partneři o nich mají ponětí. Uvidíme, co z toho vyleze,“ dodal.

Ochotni k jednání jsou i liberečtí Piráti, kteří se do libereckého zastupitelstva dostali vůbec poprvé. „Do jednání se zapojíme, našimi hlavními tématy je sociální oblast, digitalizace, výstavba bytů a obecně výstavba na městských pozemcích a také zkvalitnění městské hromadné dopravy. S tím do jednání jdeme,“ řekl lídr Jan Hruška. Piráti získali přes šest procent hlasů a v zastupitelstvu budou mít dva zástupce.

Čtyři zástupce bude mít také SPD, které se do libereckého zastupitelstva dostalo také poprvé. Zde se ale dá očekávat, že skončí v opozici.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Zbranek

Štítky volby, komunální volby, koalice Spolu, ANO, ČSSD, Piráti, zastupitelé, jednání, koalice, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, ODS, Starostové a nezávislí, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Výsledek voleb je jednoznačný: Liberečáci si definitivně dokurvili město sami. Patří vám to. Už nikdy nebudete moc remcat, a držkovat na cokoli. Máte, co jste chtěli, nemá smysl za vás kopat. Jen vás využít a kopat do prdele. Jste ovce, a vychovali jste stejně tupou generaci. Tohle je konečná. Pamatujte si to.

Neděle, 25. září 2022, 08:58Odpovědět

VOLBY 2022: Jednání o koalici začala. Primátor Zámečník vyloučil spolupráci s SPD  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.