Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2022: Stávající koalice zřejmě pokračovat nebude. Primátor jasně řekl, že chce jít bez ANO, řekla lídryně hnutí Prachařová

Už po sobotním vyjádření hejtmana Půty (Starostové pro LK) bylo jasné, že v Liberci se nejspíš bude hledat alternativa ke koalici Starostů, ANO a ODS, která v Liberci vládla poslední čtyři roky. Starostům vadí právě spojení s hnutím expremiéra Babiše. Nyní se tak snaží vyjednat koalici, ve které by ANO, jako druhé nejsilnější uskupení voleb, nefigurovalo.

Jednání probíhají už od sobotního večera. „My jsme se se Starosty sešli ještě v sobotu večer, od té doby ne. Pan Zámečník ráno jasně řekl, že chce jít bez ANO," uvedla Šárka Prachařová (ANO).

Přitom primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK) během sčítání výsledků pokračování stávající koalice nevyloučil. „Aritmeticky to vychází jako nejstabilnější kombinace a nám jde o stabilitu,“ řekl.

Jenže pár minut po něm se nechal slyšet hejtman Martin Půta, že by se mu v Libereckém kraji líbily koalice bez ANO. „Je naší povinností udělat koalice, které hnutí ANO nebudou dlouhodobě posilovat,“ řekl.

VOLBY 2022: Velká část voličů je opravdu naštvaná, komentuje výsledky voleb hejtman Půta

Letošní volby přinesly především ve velkých městech Libereckého kraje překvapivé výsledky. Uspěly v nich hnutí ANO a SPD. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) se právě ve městech projevil vliv celostátní politiky.

V neděli ráno pak už probíhala jednání Starostů s ostatními stranami, bez ANO. Zámečník nevyloučil spojení s Piráty, LOL a také ODS. „Ve všech volebních programech se dá najít něco, co je zajímavé a co my jsme třeba neměli tolik rozpracované. V případě Pirátů to například byla jejich představa komunitní energetiky nebo restrukturalizace MHD, nočník linek a celkově spojů. V případě Liberce otevřeného lidem je zase zajímavý jejich důraz na ekologii,“ uvedl.

Právě LOL se Sarosty mělo schůzku dokonce už v pátek a poté také v sobotu. „Jednali jsme s vítězem voleb SLK, s ANO, s ODS a s Piráty. Na rozdíl od některých jsme nejednali s SPD, ani takové jednání neplánujeme,“ uvedl lídr LOL Jaromír Baxa.

Podle něj je důležité, aby se případný koaliční program opravdu plnil. „Držíme slovo v tom, že klíčová pro nás není jen programová shoda, ale také důvěra v to, že se ten program bude společně naplňovat. Od našich partnerů také očekáváme, že výsledky budou prezentovány jako výsledek společné práce,“ dodal.

Také hnutí ANO vede jednání s případnými koaličními partnery. „Ale zatím je to spíš takové oťukávání, čekají na výsledky jednání se Starosty. Byli jsme nakloněni pokračování koalice, protože by tam byla pohodlná většina a dost se jí povedlo, ale to bylo rázně Starosty odmítnuto. Zatím to nevzdávám, ale jsme připraveni jít i do opozice," dodala.

Pokud by se Starostové spojili s LOL, ODS i Piráty, měla by koalice bezpečnou většinu 24 mandátů z 39 v zastupitelstvu. Pokračování koalice z minulých čtyř let by ale bylo silnější, dohromady by mělo většinu 27 mandátů v zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Zbranek, Veronika Dušková

Štítky volby, komunální volby, hejman, půta, primátor, zámečník, ano, prachařová, jednání, baxa, lol, ODS, piráti, ANO 2011, koalice, Liberec, Starostové a nezávislí, Martin Půta, Andrej Babiš, Česká pirátská strana, Jaroslav Zámečník, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Už to bylo řečeno jinde: Co má co do prdele hejtman kecat do složení na liberecké radnici? Kurva, ať drží hubu, kokot! Tohle jste volili, hovádka liberecký... Stejná banda sviní.

Neděle, 25. září 2022, 18:53Odpovědět

VOLBY 2022: Stávající koalice zřejmě pokračovat nebude. Primátor jasně řekl, že chce jít bez ANO, řekla lídryně hnutí Prachařová  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.