Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: Koalice v Liberci? Starostové nabídli spolupráci ODS, LOL a Pirátům. ANO zaútočilo na hejtmana

Povolební vyjednávání probíhají od sobotního večera i v Liberci. A i když není nic hotové, zdá se, že nyní má největší šance případná koalice Starostů, ODS, LOL a Pirátů. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro LK) ale není ani vyloučeno pokračování spolupráce s ANO. Právě ANO, ale v pondělí večer rozeslalo vyjádření, ve kterém kritizuje hejtmana Martina Půtu.

„Stěžejní pro další vyjednávání bude, s kterými stranami jsme schopni plnit náš volební program, a také, v jakém složení toho uděláme nejvíc v případě projektů, které jsou připravené a které chceme dotáhnout," uvedl primátor Jaroslav Zámečník.

Podle něj by oslovené strany mohly v koalici se Starosty spolupracovat na tématech, která jsou jim blízká. V případě LOL to starostové považují zeleň a veřejný prostor, u ODS sport i infrastrukturu spojenou se sportovišti včetně bazénu a u Pirátů sociální oblast.

VOLBY 2022: Kdo zasedne v libereckém zastupitelstvu? Nováčci i zkušení politici

Výsledky voleb jsou známé a známé už je i to, kdo v Liberci zasedne do zastupitelských lavic. Post obhájila řada známých tváří, mnohé osobnosti dlouhodobě spojené s libereckým zastupitelstvem ale mandát neobhájily a je tu i několik nováčků.

Starostové by podle Zámečníka chtěli mít na starost ekonomiku města, oblast školství, cestovního ruchu a kultury a také infrastruktury města, zejména v oblasti silnic.

Zámečník ale kategoricky neodmítl ani spolupráci s ANO, se kterým měl v pondělí také schůzku. „Bylo to informativní setkání, další bude v úterý nebo ve čtvrtek," uvedl Zámečník. Za prioritní považuje u ANO oblast strategického rozvoje s dotacemi a školství.

Volby v Liberci

  • Starostové pro LK (12 mandátů)
  • ANO (11 mandátů)
  • Liberec otevřený lidem (6 mandátů)
  • SPD (4 mandáty)
  • ODS (4 mandáty)
  • Piráti (2 mandáty)

Jenže právě liberecké ANO přišlo v pondělí večer s ostrým prohlášením, které může jednání zkomplikovat. Vadí mu především role hejtmana Martina Půty. „Výsledky voleb jsme přijali s velikou pokorou a stejně tak přistupujeme k povolebním vyjednáváním o možných koalicích. To samé se bohužel nedá říct o panu hejtmanovi Půtovi, předsedovi hnutí Starostové pro Liberecký kraj, který se snaží do jednání o koalicích v Libereckém kraji aktivně vstupovat, a to nejen svými veřejnými výroky. Tímto chováním probíhající jednání zásadně zatěžuje,“ uvedlo hnutí v prohlášení zaslaném médiím.

Podle ANO má hnutí na komunální i krajské úrovni dostatečně zkušené zastupitelky a zastupitele, kteří nepotřebují, aby je někdo vodil za ruku, nebo jim snad z Prahy diktoval, jak mají postupovat. „V tomto případě by si tedy měl takzvaně zamést před svým prahem. Naštěstí na úrovni měst a obcí, až na výjimky, členové SLK upřednostňují zájmy občanů před vlastním egem a pokyny pana hejtmana a vzájemná jednání probíhají korektně a bez napadání,“ pokračuje ANO.

Možnou koaliční spolupráci se Starosty další strany příliš komentovat nechtěly. „Postupujeme, ale je to příliš brzo na nějaký závěr. Ještě určitě proběhnou další kola jednání a neodvažuji se říkat nějakou předpověď," uvedl lídr Pirátů Jan Hruška.

VOLBY 2022: Velká část voličů je opravdu naštvaná, komentuje výsledky voleb hejtman Půta

Letošní volby přinesly především ve velkých městech Libereckého kraje překvapivé výsledky. Uspěly v nich hnutí ANO a SPD. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) se právě ve městech projevil vliv celostátní politiky.

Také Petr Židek (ODS) jen potvrdil, že se Starosty ODS jedná, směr ale naznačil. „Vnímám to tak, že je to o předání si nějakých informací, názorů a nějakých diskusích v tomto směru, ale jinak v tuto chvíli jednáme se Starosty. Protože vnímáme, že jsou vítězové, tak jednáme primárně s nimi," uvedl s tím, že délku jednání odhadnout nedokáže.

Možná poněkud problematická by mohla být spolupráce Starostů s LOL. Tyto dvě strany spolu v minulosti soupeřily asi nejvíce a na mnoha tématech shodu nenašly. „S našimi potenciálními partnery diskutujeme budoucnost lesů na Ještědu, rekonstrukce bazénu a další témata, nad kterými jsme se v minulých letech příliš neshodli,“ potvrdil lídr LOL Jaromír Baxa.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Zbranek

Štítky volby, komunální volby, hejman, půta, primátor, zámečník, ano, prachařová, jednání, baxa, lol, ODS, piráti, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Liberec, Jaroslav Zámečník, koalice, Martin Půta, Česká pirátská strana, Liberecký kraj, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doni Juras

No to mne teda podržet , tak dlouho se Liberci bojovalo proti klientelisticke a korupční ODS , aby volby vyhráli hnutí obžalovaného Půty a Babiše. Tomo teda říkám pokrok

Úterý, 27. září 2022, 20:24Odpovědět

VOLBY 2022: Koalice v Liberci? Starostové nabídli spolupráci ODS, LOL a Pirátům. ANO zaútočilo na hejtmana  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.