Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2022: V Jablonci je jasno. Vládnout bude koalice bez vítězného ANO, primátorem bude Vele z ODS

V Jablonci nad Nisou bude příští čtyři roky vládnout koalice bez vítězného hnutí ANO. Druzí občanští demokraté se na spolupráci dohodli s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a Starosty pro Liberecký kraj (SLK), dohromady bude mít koalice těsnou většinu 16 ze 30 mandátů v zastupitelstvu. Primátorem by podle předběžných dohod měl být lídr kandidátky ODS Miloš Vele.

„Do tří týdnů bychom chtěli připravit programové prohlášení a podepsat koaliční smlouvu a domluvit se také na obsazení rezortů," řekl Vele. Městská rada by měla zůstat devítičlenná, koalice ale připravuje změny v rezortech, které jsou podle Veleho zakonzervované už 25 let. Změnit by se mělo také obsazení městských společností. Obsazení jednotlivých rezortů představí koalice spolu s prohlášením. V radě bude mít tři místa ODS a po dvou postech ostatní subjekty.

Volby v Jablonci vyhrálo ANO a získalo v zastupitelstvu devět mandátů, druhá ODS jich získala jen pět. Uspěly ještě SPD, Piráti a Společně (KDU-ČSL a Zelení), kteří mají shodně po čtyřech mandátech, tři místa v zastupitelstvu obsadí Starostové pro Liberecký kraj a poslední místo získalo uskupení Pro Jablonec. Hnutí ANO se zatím nevzdává jednání o koalici, ODS nabídli ve středu večer primátorskou funkci a také další místo uvolněného radního, informovala dnes ČTK krajská manažerka ANO pro Liberecký kraj Jana Hajná.

ANO chtělo podle lídra kandidátky Davida Mánka sestavit koalici s ODS a Starosty pro Liberecký kraj, která by byla pokračováním té, která vedla druhé největší město v Libereckém kraji poslední tři roky. V zastupitelstvu by měla 17 hlasů. Podle Veleho byla ale první nabídka koalice na ANO a ODS s tichou podporou SPD. „Pro nás byla nepřijatelná koalice, která by měla méně než polovinu mandátů v zastupitelstvu," řekl. Ani podpora SPD pro něj nebyla přijatelná.

Podobnou situaci, kdy druhý ve volbách obešel vítěze a dohodl se na koalici, nezažívá Jablonec poprvé. Před čtyřmi lety to bylo právě hnutí ANO, kdo se bez vítězné ODS dohodl na koalici s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec. Koalice měla 17 mandátů, primátorem byl Milan Kroupa (ANO), vydržela ale sotva rok. Na podzim 2019 zastupitelé Kroupu odvolali. ANO se pak dohodlo na nové spolupráci s vítěznou ODS, podpořili ji také Starostové. Kroupu v čele města nahradil občanský demokrat Jiří Čeřovský.

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Kaser a Město Jablonec

Štítky ČR, volby, obce, koalice, Jablonec nad Nisou, ODS, ano, ANO 2011, Miloš Vele, Liberecký kraj, Česká pirátská strana, Starostové pro Liberecký kraj, Svoboda a přímá demokracie, Milan Kroupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Jablonci je jasno. Vládnout bude koalice bez vítězného ANO, primátorem bude Vele z ODS  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.